Mariupol s-a transformat într-o bombă epidemiologică. Duhoarea morții a pus stăpânire pe oraș

07 Iun. 2022, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iun. 2022, 15:52 // Actual //  Lupu Eduard

Ocupat de ruși, după luni de rezistență îndârjită, Mariupolul, altă dată un oraș cochet de la Marea Azov, a devenit o ruină. Cele mai mari probleme cu care se confruntă sunt mirosurile pestilențiale dar și posibilele focare de infecție. Centrele comerciale au fost transformate în morgi în care sunt depozitate cadavrele, iar pe străzi s-au adunat munți de deșeuri. Ca să respire aer curat, puținii localnici care au mai rămas în zonă s-au mutat pe malul mării. Aici aerul sărat, din larg, este mai respirabil decât cel din oraș.

Orașul Mariupol a fost transformat într-o ruină de invadatorii ruși care au bombardat, fără a alege, cartiere rezidențiale, școli infrastructură militară. După luni de rezistență îndârjită, ultimii luptători ucraineni s-au predat, iar luptele au încetat. În loc, în orașul transformat în câmp de război au rămas, în loc, munți de deșeuri pe străzi, cadavre sub dărâmături și case în ruine.

Iar cea mai mare problemă cu care se confruntă orașul, acum, după încetarea luptelor este duhoarea de nesuportat. Căldura verii face ca aceasta să fie și mai insuportabilă, astfel că localnici care au mai rămas în oraș încearcă să se protejeze. Greu, foarte greu, dat fiind că mirosurile pestilențiale îi înconjoară de peste tot. Duhoarea vine din dărâmături sub care se mai află resturi de oameni și de animale care au intrat în putrefacție, dar și de la munții de gunoaie din mijlocul străzilor.

În Mariupolul cucerit de invadatorii ruși, caracteristic este mirosul de moarte, din ce în ce mai intens ca urmare a creșterii temperaturilor. Declarația a fost făcută de consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, pe Telegram, după cum relatează corespondentul Ukrinform.

„Mariupol. Cel mai dificil lucru este să acoperi mirosul… Depozitele de deșeuri amenajate în mijlocul orașului. Morgile din centrele comerciale. Morții de sub dărâmături”, a scris Andriușcenko, conform sursei citate.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău