FOTO Unde să mergi în vacanță pentru cele mai frumoase apusuri

12 Iun. 2022, 08:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2022, 08:33 // Actual //  bani.md

E drept, soarele răsare și apune în fiecare zi (în cele mai multe dintre locuri). Îl poți vedea chiar și de la geam, din curtea casei tale, dar sunt câteva locuri în lume unde aceste momente au un farmec aparte.

Trebuie să recunoști că un apus frumos are puterea de a-ți calma mintea, de a-ți aduce pace, de a te depărta de nemulțumirile mici și câteodată mai mari. Iar dacă îți plănuiești vacanța, n-ar fi rău să ții cont și de sugestiile făcute de Trips to Discover. Sunt locuri din lume, mai aproape sau mai departe, unde apusul e la superlativ.

Serengeti, Tanzania

Nimic nu-ți va obtura priveliștea, poate doar silueta vreunui elefant sau a unui rinocer. Nu vei avea parte de un apus mai sălbatic decât în Parcul Național Serengeti din Tanzania decât în foarte puține locuri din lume.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌎 EarthPix 🌎 (@earthpix)

Grundarfjordur, Islanda

A vedea un apus aici e ca și cum ai păși pe altă planetă. Grundarfjordur e un mic oraș de munte, aflat lângă un câmp de lavă, așa că tot locul e desprins din altă lume.

Între noiembrie și începutul lui februarie nu vei vedea niciun apus, așa că vacanța va trebui plănuită cu atenție. Însă ce urmează, vara, compensează din plin, iar așteptarea chiar merită.

Când nu privești apusul, fotografiază vârful Mt. Kirkjufell, urmărește balenele și focile sau profită de izvoarele calde naturale.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michaela (@kalabird)

Rio de Janeiro, Brazilia

Mulți se gândesc la petreceri când aud de această destinație, la dans și plaje, dar puțini știu că în acest oraș sunt cele mai frumoase apusuri din America de Sud.

Poți împleti experiența plajei cu cea a apusului și cea mai indicată e plaja Ipanema, unde vei vedea soarele cum merge la culcare în spatele munților.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rio de janeiro, Brazil (@riosunset)

Santorini, Grecia

Cine a ajuns în Santorini, Grecia, știe cât de speciale sunt apusurile aici. Apusurile fotografiate aici aproape că sunt viral pe Internet.

Cel mai spectaculos apus poate fi admirat din Oia, sat aflat pe insula vulcanică la Marea Egee.

Santorini oferă tot ce-ți dorești de la o destinație de vacanță, inclusiv magazine pentru pasionații de shopping, iar utilizatorii AlphaCard de cumpărături beneficiază de 3 sau 6 rate automate fără dobândă și fără comision. Totodată, cardul oferă cashback la plata taxelor de autostradă în Grecia până pe 30 septembrie, iar dacă încă nu ai un AlphaCard de cumpărături, ți-l poți lua cu 0 taxă de emitere.

Amsterdam, Olanda

Poate nu te-ai fi gândit tocmai la acest oraș pentru un apus memorabil, dar imaginează-ți-l reflectat și în apă și deja ai un spectacol de cinci stele. Iar dacă îl vezi de pe apă, experiența e cu adevărat una care-ți va rămâne în memorie multă vreme.

Ori mergi cu bicicleta, așa cum fac localnicii, sub soarele blând, și vei vedea Amsterdamul în cu totul altă lumină.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 08:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 08:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dmitri Rîbolovlev, fost acționar majoritar al combinatului „Uralkali” și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia, riscă să piardă până la o treime din averea acumulată în țară, după mai bine de un deceniu de investiții eșuate și procese costisitoare în Europa și Statele Unite. După ce a vândut în 2010 pachetul majoritar al „Uralkali” pentru aproximativ 6 miliarde de dolari, Rîbolovlev s-a stabilit în Monaco, unde a investit masiv în artă, startupuri din domeniul biotehnologiilor și alte active occidentale. Însă, aceste investiții s-au transformat într-un coșmar judiciar care durează de peste zece ani.

În 2014, Rîbolovlev a pierdut 600 de milioane de dolari în urma unui divorț răsunător. Un an mai târziu, a început o bătălie legală cu dealerul de artă elvețian Yves Bouvier și casa de licitații Sotheby’s, după ce a achiziționat de la Bouvier 38 de opere semnate de artiști precum Leonardo da Vinci, Gustav Klimt și René Magritte. Miliardarul susține că a plătit aproximativ 2 miliarde de dolari, dintre care 1 miliard în plus față de valoarea reală. În 2023, litigiul cu Bouvier s-a încheiat printr-un acord, iar în cazul Sotheby’s, Rîbolovlev a pierdut procesul. Între timp, acesta a fost vizat de mai multe acuzații penale – spălare de bani, înșelăciune, ascunderea activelor –, fiind chiar reținut pentru o zi în 2018. Abia la 3 martie 2025, instanța din Monaco a anulat toate acuzațiile, scrie The Moskow Times.

În prezent, Rîbolovlev este implicat într-un nou litigiu internațional. În iunie 2025, Curtea Insulelor Cayman a înregistrat o acțiune intentată de structurile financiare ale familiei sale împotriva fondului american Apple Tree Partners, specializat în investiții biomedicale. Miliardarul cere lichidarea fondului ATP Life Science Ventures, acuzând partenerul general – compania controlată de medicul american Seth Harrison – că încearcă să-i preia abuziv 50% din participație, evaluată la aproximativ 1 miliard de dolari. Potrivit afirmațiilor sale, Rîbolovlev a investit în total 2,7 miliarde de dolari în acest fond, dintre care 800 de milioane începând cu anul 2022.

Conflictul a escaladat în mai 2024, când Apple Tree a dat în judecată structurile rusești în statul Delaware, cerând ca acestea să mai verse 500 de milioane de dolari în fond. Miliardarul a reacționat în instanța din Cayman, solicitând dizolvarea parteneriatului, pe fondul unor acuzații de cheltuieli abuzive – peste 1,3 milioane de dolari doar pentru zboruri în perioada 2023–2024 – și a presiunilor pentru a investi în proiecte considerate de el „fără perspectivă”. Reprezentanții fondului Apple Tree au declarat că, fără finanțarea lui Rîbolovlev, cele șapte startupuri biomedicale riscă să intre în colaps, iar 200 de cercetători americani își pot pierde locul de muncă.

Potrivit unor estimări financiare, în urma acestor eșecuri și dispute legale, Dmitri Rîbolovlev ar putea pierde peste 3 miliarde de dolari din avere, echivalentul a circa 30% din ceea ce acumulase în Rusia până în 2010. Verdictul în procesul de la tribunalul din Insulele Cayman este așteptat în prima jumătate a anului 2026.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO