FOTO Unde să mergi în vacanță pentru cele mai frumoase apusuri

12 Iun. 2022, 08:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2022, 08:33 // Actual //  bani.md

E drept, soarele răsare și apune în fiecare zi (în cele mai multe dintre locuri). Îl poți vedea chiar și de la geam, din curtea casei tale, dar sunt câteva locuri în lume unde aceste momente au un farmec aparte.

Trebuie să recunoști că un apus frumos are puterea de a-ți calma mintea, de a-ți aduce pace, de a te depărta de nemulțumirile mici și câteodată mai mari. Iar dacă îți plănuiești vacanța, n-ar fi rău să ții cont și de sugestiile făcute de Trips to Discover. Sunt locuri din lume, mai aproape sau mai departe, unde apusul e la superlativ.

Serengeti, Tanzania

Nimic nu-ți va obtura priveliștea, poate doar silueta vreunui elefant sau a unui rinocer. Nu vei avea parte de un apus mai sălbatic decât în Parcul Național Serengeti din Tanzania decât în foarte puține locuri din lume.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌎 EarthPix 🌎 (@earthpix)

Grundarfjordur, Islanda

A vedea un apus aici e ca și cum ai păși pe altă planetă. Grundarfjordur e un mic oraș de munte, aflat lângă un câmp de lavă, așa că tot locul e desprins din altă lume.

Între noiembrie și începutul lui februarie nu vei vedea niciun apus, așa că vacanța va trebui plănuită cu atenție. Însă ce urmează, vara, compensează din plin, iar așteptarea chiar merită.

Când nu privești apusul, fotografiază vârful Mt. Kirkjufell, urmărește balenele și focile sau profită de izvoarele calde naturale.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michaela (@kalabird)

Rio de Janeiro, Brazilia

Mulți se gândesc la petreceri când aud de această destinație, la dans și plaje, dar puțini știu că în acest oraș sunt cele mai frumoase apusuri din America de Sud.

Poți împleti experiența plajei cu cea a apusului și cea mai indicată e plaja Ipanema, unde vei vedea soarele cum merge la culcare în spatele munților.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rio de janeiro, Brazil (@riosunset)

Santorini, Grecia

Cine a ajuns în Santorini, Grecia, știe cât de speciale sunt apusurile aici. Apusurile fotografiate aici aproape că sunt viral pe Internet.

Cel mai spectaculos apus poate fi admirat din Oia, sat aflat pe insula vulcanică la Marea Egee.

Santorini oferă tot ce-ți dorești de la o destinație de vacanță, inclusiv magazine pentru pasionații de shopping, iar utilizatorii AlphaCard de cumpărături beneficiază de 3 sau 6 rate automate fără dobândă și fără comision. Totodată, cardul oferă cashback la plata taxelor de autostradă în Grecia până pe 30 septembrie, iar dacă încă nu ai un AlphaCard de cumpărături, ți-l poți lua cu 0 taxă de emitere.

Amsterdam, Olanda

Poate nu te-ai fi gândit tocmai la acest oraș pentru un apus memorabil, dar imaginează-ți-l reflectat și în apă și deja ai un spectacol de cinci stele. Iar dacă îl vezi de pe apă, experiența e cu adevărat una care-ți va rămâne în memorie multă vreme.

Ori mergi cu bicicleta, așa cum fac localnicii, sub soarele blând, și vei vedea Amsterdamul în cu totul altă lumină.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală