25% din terenul arabil al Ucrainei a fost făcut praf și pulbere de război. Catastrofa este totală

14 Iun. 2022, 22:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2022, 22:44 // Actual //  bani.md

Ucraina a pierdut un sfert din terenul arabil de la invazia Rusiei, în special în sud și est, a declarat luni ministrul adjunct al Agriculturii, insistând că securitatea alimentară nu este amenințată.

„În ciuda pierderii a 25% din terenul arabil, plantarea culturilor în acest an este mai mult decât suficientă” pentru a asigura hrană pentru populație, a declarat Taras Vysotskiy într-o conferință de presă. El a spus că nivelul consumului național a scăzut „din cauza deplasărilor în masă și a migrației externe”, deoarece milioane de oameni au fugit pentru a scăpa de lupte.

Șapte milioane de ucraineni au fugit din calea războiului

Se estimează că peste șapte milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina de războiul Rusiei, arată cifrele Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) și Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR). 7,3 milioane au fugit în străinătate, dintre care mai mult de jumătate în Polonia.

În ciuda pierderii semnificative de teren din cauza rușilor, „situația actuală a zonelor de plantare a culturilor… nu reprezintă o amenințare pentru securitatea alimentară a Ucrainei”, a spus el.

„Fermierii ucraineni au reușit să se pregătească relativ bine pentru semănat înainte de începerea războiului”, a spus el. „În februarie, Ucraina importase deja aproximativ 70% din îngrășămintele necesare, 60% din produsele de combatere a bolilor și aproximativ o treime din combustibilul necesar” pentru însămânțare, a spus el.

Cu toate acestea, invadarea mai multor regiuni de către trupele ruse și blocarea continuă a porturilor Ucrainei la Marea Neagră, împiedicând exportul de cereale, i-au forțat pe fermierii ucraineni „să schimbe ceea ce și cât semănau”, a spus Vysotskiy.

Ucraina avea 30 de milioane de hectare de teren arabil

Înainte de război, Ucraina avea peste 30 de milioane de hectare de teren arabil, potrivit ONG-ului internațional World Data Center-Ucraina. În ciuda asigurărilor lui Vysotskii că războiul nu amenință proviziile interne de alimente ale Ucrainei, ONU a avertizat că războiul riscă să arunce zeci de milioane de oameni de pe glob în insecuritate alimentară, cu riscuri de malnutriție, înfometare și foamete în masă.

La începutul acestei luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 20-25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în prezent în porturile ucrainene, o cifră care ar putea crește la 70-75 de milioane de tone până în toamnă.

Înainte de război, Ucraina era al patrulea furnizor de grâu și porumb din lume. Rusia și Ucraina produc 30% din oferta globală de grâu.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:39 // Actual //  Ursu Victor

De la mijlocul lunii decembrie 2024 va fi lansată cursa feroviară Chișinău – Lviv. Anunțul a fost făcut de Alexandr Pertsovskyi, președintele consiliului de administrație al companiei „Ukrzalizniția”, potrivit publicației de specialitate CTS, citată de „European Pravda”.

Conform declarațiilor lui Pertsovskyi, din 15 decembrie „Ukrzalizniția” va inaugura legătura feroviară Lviv – Chișinău.

„Trenul Kiev – Chișinău funcționează deja cu succes. Acum, includem în această conexiune și Lvivul, răspunzând unei cereri populare”, a declarat Pertsovskyi.

Noua rută va funcționa cu un vagon conectat. Acesta va pleca din Lviv la ora 15:00 și va fi atașat la alt tren, cu sosire la Chișinău la ora 11:30.

Potrivit lui Pertsovskyi, orarul este unul convenabil pentru pasagerii care doresc să folosească aeroportul local din Lviv, recunoscut pentru numeroasele zboruri către destinații populare din sud, precum Turcia.

„Acum, Lviv va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat el.

Noile rute anunțate pentru 2025 vor fi lansate începând cu 15 decembrie 2024. Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală