Moldova, încă doi vecini! Putin schimbă harta Europei

15 Iun. 2022, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iun. 2022, 11:20 // Actual //  bani.md

Unul dintre propagandiștii lui Vladimir Putin a publicat o hartă cu viitoare împărțire a Ucrainei, după ce va fi cucerită de Rusia. Harta arată și ambițiile imperiale ale Kremlinului, dar și planuri mai vechi de rupere a țării vecine în trei state diferite.

Planurile președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, au fost dezvăluite de unul dintre cei mai importanți propagandiști ai săi, Alexandr Koț, scrie Segodnia, care constată că ocupanții nici măcar nu-și mai ascund adevăratele obiective în războiul împotriva Ucrainei.

La Forumul Economic din orașul rus St. Petersburg, din Federația Rusă, a fost prezentată o hartă a modului în care rușii doresc să împartă Ucraina în districte. Harta cu împărțirea Ucrainei, publicată de propagandistul rus Alexandr Koț, prezintă o schemă pentru împărțirea administrativ-teritorială a Ucrainei în cazul ocupării acesteia. Schema este concepută pentru o „perioadă de tranziție” de 3-5 ani.

Ucraina ar urma să fie împărțită în trei, o idee mai veche a Kremlinului. Prima secțiune a țării ar urma să fie așa-numitul „District teritorial de vest”, care ar putea fi format din opt regiuni (Volin, Transcarpatia, Ivano-Frankivsk, Liov, Rivne, Ternopil, Hmelnițki și Cernăuți), cu centrul de district în orașul Hmelnițki.

A doua secțiune a Ucrainei ar urma să fie așa-numitul „District Teritorial Central”, care ar include opt regiuni (Viniția, Jitomir, Kiev, Poltava, Sumi, Harkov, Cerkasy și Chernihiv), cu centrul administrativ în actuala capitală Kiev. Publicația ucraineană remarcă faptul că alte județe nu sunt vizibile în fotografia cu harta noii împărțiri teritoriale a Ucrainei.

A treia secțiune, care cuprinde partea de sud-est a țării, cu Donbasul în care se află cele două republici separatiste Lugansk și Donețk, precum și partea de la nord de Peninsula Crimeea, ocupată de trupele lui Vladimir Putin, cu litoralul ucrainean la Marea Neagră, este în mare parte ocupată de invadatori sau scena unor lupte extrem de grele.

Trebuie remarcat faptul că Pentagonul a confirmat, indirect, că Rusia are astfel de planuri. Cu o zi în urmă, reprezentanții Departamentului Apărării din SUA au declarat că președintele rus Vladimir Putin își dorește încă să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, dacă nu chiar întreaga țară.

Dar, a spus secretarul adjunct al Apărării, Colin Kohl, în prezent președintele rus este nevoit să-și restrângă obiectivele în război, pentru că nu are forța necesară pentru a le atinge.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ