Putin nu mai are ce face. Militarii SUA îi văd fiecare pas

28 Iun. 2022, 14:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2022, 14:48 // Actual //  bani.md

Avioane de luptă americane F-35 au fost observate patrulând în spațiul aerian românesc, prin intermediul aplicației Flightradar24.com. Zborurile au fost observate deasupra Dobrogei, așa cum apare pe hărți. Două avioane F-35 au ajuns în România pe 24 februarie, în prima zi a invaziei ruse, la Baza 86 Aeriană de la Borcea. Iar de curând, președintele Klaus Iohannis a anunțat Parlamentul că a permis două ca aeronavele F-35 „să survoleze, aterizeze şi să opereze pe teritoriul României”.

Aplicația Flight Radar 24 a semnalat un avion de luptă american, de ultimă generație, F 35, patrulând deasupra Dobrogei, la sud de zona ucraineană a Basarabiei. Este pentru prima oară, când o astfel de aeronavă, considerată invizibilă, apare pe hărțile zborurilor civile. Acest lucru se datorează faptului că piloții au activat transponderul de la bord pentru a evita un eventual accident cu o altă aeronavă civilă.

La scurtă vreme după apariția acestei informații, cu privire la zborul de patrulare al F-35, au început să apară și speculațiile cu privire la obiectivele urmărite în această misiune de patrulare. Astfel, acestea sunt legate de dotările moderne ale acestui aparat, în special de radarul de tip AESA (Active Electronically Scanned Array). Acestea au o rată de scanare extrem de rapidă (milisecunde), o rază de acțiune foarte mare, capacitatea de a urmări un număr foarte ridicat de ținte simultan (unde agile multiple), probabilitate foarte joasă de detecție din cauza undelor care îți schimba direcția în milisecunde, capacitatea de a funcționa ca radio/bruiaj și pot cartografia cu precizie terenul.

Funcția de cartografiere ar putea fi utilizată pentru a scana terenul pe Insula Șerpilor, din apropierea granițelor României, supusă, în mod constant, tirurilor de rachete ale forțelor din Ucraina, în ultima perioadă. Insula Șerpilor, al cărei rol strategic este foarte important, a fost ocupată în primele zile de război, de Rusia

„Radarul actual AWACS este cu aproape 2 generații în urmă față de radarul de pe F-35, ca tehnologie de bază. Acesta poate face cartografiere radar cu deschidere sintetică, asupra unor locații precum Snake Island (Insula Șerpilor), situată în raza F-35, având în vedere altitudinea suficient de mare la care patrulează. Asta ar putea fi foarte util cuiva”, a comentat pe Twitter, un utilizator.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO