Războiul a aruncat în aer prețul alimentelor. Europenii au probleme cu foametea

01 Iul. 2022, 21:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iul. 2022, 21:34 // Actual //  bani.md

Războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale împotriva Moscovei au împins inflația europeană la un nou nivel record în iunie, o veste proastă pentru gospodăriile care se confruntă acum cu creșterea prețurilor la alimente, pe lângă cele la energie, transmite AFP.

Rata inflației în cele 19 țări care împart moneda unică s-a situat în iunie la 8,6% în ritm anual, după 7,4% în aprilie și 8,1% în mai, a anunțat vineri Eurostat.

Cifrele sunt cele mai mari înregistrate de biroul european de statistică de la prima publicare a indicatorului, în ianuarie 1997.

Inflație record în fiecare lună de după noiembrie

Creșterea prețurilor de consum a atins niveluri record în fiecare lună începând din noiembrie, chiar dacă anul trecut a fost considerată un fenomen temporar, legat de forța redresării economice după șocul pandemiei și al perturbărilor din lanțurile de aprovizionare.

Invazia Ucrainei de către armata rusă la sfârșitul lunii februarie și sancțiunile economice occidentale împotriva Moscovei exacerbează creșterea prețurilor și provoacă temeri privind o scădere bruscă a creșterii produsului intern brut (PIB).

Acum, „europenii au probleme în a-și asigura hrana”, spune Philippe Waechter, economist șef la Ostrum Asset Management.

„Din punct de vedere istoric, nu am avut niciodată o cifră atât de mare privind contribuția alimentelor la inflație, va cântări foarte greu”, a explicat el pentru AFP, referindu-se la creșterea prețului cerealelor și a uleiurilor folosite în produsele procesate.

Populația, nevoită să strângă cureaua

Consolidarea inflației afectează întotdeauna în primul rând sectorul energetic (electricitate, petrol, gaze…). Această componentă a indicelui prețurilor a urcat cu 41,9% pe un an în iunie, după ce în luna mai fusese de 39,1%. Dar și creșterea prețurilor la alimente (inclusiv alcool și tutun) s-a accelerat, ajungând la 8,9%, față de 7,5% în mai.

Waechter este îngrijorat de un risc major pentru economie, gospodăriile fiind obligate să strângă cureaua:

„La un moment dat, consumatorii sunt nevoiți să facă un compromis: au nevoie de benzină pentru a merge la serviciu și reduc alte cheltuieli, ceea ce creează un șoc negativ pentru activitatea economică”

În luna mai, Bruxellesul și-a redus cu 1,3 puncte procentuale prognoza de creștere a produsului intern brut (PIB) pentru zona euro, până la 2,7% în 2022, și și-a majorat prognoza de inflație cu 3,5 puncte, până la 6,1%, față de cifrele anunțate la 10 februarie, înainte de începerea ofensivei rusești.

Situația s-ar putea înrăutăți și mai mult dacă Moscova decide să întrerupă complet furnizarea de gaze către Europa ca răspuns la sancțiunile occidentale.

Perspectivele sunt în continuare sumbre

„Perspectivele pentru restul anului sunt sumbre”, avertizează Pushpin Singh, economist la centrul de cercetare Cebr.

„Actuala penurie de gaze, cauzată de reducerea exporturilor rusești, a determinat Germania și Olanda să își activeze planurile de urgență pentru a limita consumul (de energie). În cazul unei întreruperi a aprovizionării, reducerile vor fi impuse industriei și vor cauza o scădere a producției de producție”, a prezis acesta.

Inflația din zona euro depășește cu mult ținta Băncii Centrale Europene (BCE) de aproape 2%.

Prin urmare, BCE se pregătește să majoreze ratele dobânzilor în iulie, pentru prima dată în ultimii unsprezece ani, cu riscul de a încetini și mai mult creșterea economică.
Această perspectivă a ridicat riscul unei crize a datoriilor în zona euro, cu diferențe tot mai mari între ratele dobânzilor practicate de statele din nordul și sudul Europei pentru a se împrumuta și a-și finanța deficitele.

BCE va merge „atât de departe cât este necesar” pentru a combate inflația, care va rămâne probabil „excesiv de ridicată pentru o perioadă de timp”, a avertizat marți președintele BCE, Christine Lagarde.

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Asociația Forța Fermierilor critică dur comunicatul emis de Guvern în urma ședinței din 17 aprilie privind situația sectorului agricol, catalogându-l drept lipsit de soluții concrete, într-un context în care întregul sector — de la cereale și sfeclă de zahăr până la vinificație și zootehnie — se rostogolește într-o criză profundă.

„În spațiul public, tot mai des agricultorii sunt prezentați drept un sector neperformant, care ar trebui abandonat în favoarea altor priorități economice. Această abordare nu doar că este periculoasă, dar poate genera tulburări sociale majore cu impact politic grav”, avertizează organizația.

Potrivit comunicatului Asociației, Prim-ministrul a recunoscut în cadrul ședinței că, în ultimii 10 ani, statul a tratat sectorul agricol într-un mod injust, în special prin interzicerea rambursării integrale a TVA. Aceste politici au contribuit la declinul afacerilor agricole, reducerea veniturilor bugetare și accelerarea colapsului agro-industrial.

Forța Fermierilor solicită Guvernului declararea stării de criză națională în agricultură, ca prim pas pentru obținerea de sprijin internațional, în special din partea Uniunii Europene. Potrivit organizației, doar o mobilizare politică coordonată — la nivelul Guvernului, Parlamentului și Președinției — ar putea genera o intervenție externă similară celei din criza energetică.

Alte măsuri urgente propuse includ:

Funcționalizarea efectivă a programului de rambursare a TVA-ului;
Restituirea accizei la motorină în maximum 2 luni;
Înlesniri fiscale temporare pentru agricultori;
Achitarea integrală a subvențiilor restante pentru anul 2024;
Modificări legislative, inclusiv la Legea Insolvenței.
Asociația acuză Guvernul că, prin retorica repetitivă și lipsită de efect real, a creat o percepție publică distorsionată. „În realitate, sprijinul invocat este ineficient, iar opinia publică a ajuns să considere cererile legitime ale fermierilor drept exagerări. Această ruptură între propagandă și realitate alimentează ura socială și tensionează inutil societatea”, mai avertizează comunicatul.

Forța Fermierilor cere acțiuni reale și imediate, nu doar promisiuni sterile, pentru a evita degradarea totală a agriculturii moldovenești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009