Când valoarea euro va bate în retragere. Previziunile expertului economic Roman Chirca

21 Apr. 2021, 11:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
21 Apr. 2021, 11:48 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Valoarea monedei unice europene a ajuns astăzi, 21 aprilie, la cotația de 21 de lei și 69 de bani. Potrivit experților economici, această creștere nu reprezintă un șoc pentru economia națională. Totuși, fluctuațiile date pot avea impact atât pozitiv, cât și negativ.

Expertul economic Roman Chirca susține că „fluctuația este nesemnificativă”, direcționând atenția spre valoarea creșterilor înregistrate.

 

Roman Chirca susține că Banca Națională a Moldovei manifestă o poziție pasivă, ceea ce ar însemna că lasă cursul valutar să fluctueze în funcție de cererea și oferta de valută de pe piață.

Vorbind despre factorii care determină cererea și oferta, se are în vedere în special scăderea exporturilor cu 8% (micșorarea ofertei) și creșterea importurilor cu 6% (generează o creștere a cererii). Expertul explică faptul că exprturile s-au redus și drept urmare a scăderii producției agricole, factor care se va atenua în curând, odată ce va apărea roada nouă pe piață.

Un beneficiu al situației date pentru economia națională se referă la încasările la bugetul de stat, dependent în măsură de 50-60% de încasările de TVA, valoarea cărora, în monedă națională, se majorează odată cu creșterea valorii monedelor internaționale.

Un efect negativ al creșterii cotațiilor pentru euro ține de majorarea prețurilor la bunurile alimentare de import.

Totodată, expertul prognozează ca tendința să se păstreze pe termen mediu, până în luna iunie a anului curent. În luna august 2021, în condițiile actuale, urmează să urmărim o iefitnire a costului monedei euro, determinată de creșterea tradițională de ofertă de valută generată de migranți.

Pe termen scurt, în următoarele 2 săptămâni, am putea, de asemenea, asista la o apreciere a monedei naționale, susține Roman Chirca.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală