O nouă lovitură pentru Putin! Finlanda a confiscat aproape 1.000 de vagoane de marfă ce aparțin unor companii ruseşti

05 Iul. 2022, 16:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Iul. 2022, 16:40 // Actual //  MD Bani

Finlanda a confiscat aproape 1.000 de vagoane de marfă care ar aparține unor companii ruseşti ca urmare a sancţiunilor Uniunii Europene, potrivit operatorului feroviar de stat finlandez VR şi unei scrisori a monopolului feroviar din Rusia consultată de Reuters.

În timp ce VR din Finlanda a luat măsuri pentru a reduce traficul feroviar cu Rusia după ce UE a sancţionat livrările de cărbune rusesc în aprilie, 865 de vagoane de tren din Rusia au fost confiscate de executorii judecătoreşti, potrivit scrisorii datate 6 iunie a Căilor Ferate Ruse către Ministerul Transporturilor.

Autoritatea finlandeză a executorilor judecătoreşti a declarat pentru Reuters că a avut îngheţate activele câtorva zeci de persoane fizice şi juridice din Rusia şi Belarus, inclusiv firme de transport, în valoare de cel puţin 82 de milioane de euro, pentru a se conforma sancţiunilor UE, scrie ZF.

Purtătoarea de cuvânt a VR, Taina Kuitunen, a confirmat prin e-mail că în Finlanda se află în prezent „aproximativ 800 de unităţi de vagoane (de marfă) sancţionate în Finlanda”, iar compania a încercat să le returneze pe cele nesancţionate în Rusia cât mai curând posibil.

Şeful departamentului de logistică al VR a declarat presei finlandeze în luna martie că aproximativ 5.000 de vagoane ruseşti se aflau în Finlanda atunci când a decis să suspende traficul şi, deşi compania sa a dorit să le trimită înapoi, executorii judecătoreşti au ordonat ca unele să fie confiscate.

Vagoanele sechestrate aparţin unor companii fie direct afectate de sancţiunile UE, fie ale căror acţionari au renunţat la control pentru că au fost loviţi de sancţiuni după ce Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Uralchem-Trans, al cărei fost proprietar, Dmitri Mazepin, a cedat controlul după ce a intrat sub incidenţa sancţiunilor UE în martie, nu a răspuns la solicitarea de a comenta, iar compania de stat de leasing GTLK, aflată la rândul ei sub incidenţa sancţiunilor UE, a refuzat să comenteze.

Rusagrotrans, parte a Demetra Holding, unde banca de stat VTB, afectată de sancţiuni, a cedat controlul altor investitori în februarie, a refuzat, de asemenea, să comenteze.

Căile Ferate Ruse au refuzat să comenteze, iar Ministerul Transporturilor nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală