Top 10 destinații de vacanță periculoase, unde riști să fii atacat de rechini

06 Iul. 2022, 07:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2022, 07:09 // Actual //  bani.md

Atacurile rechinilor sunt rare, însă astfel de tragedii se întâmplă, așa cum a fost cel mai recent caz, din Egipt, când două femei, una din România și una din Australia, și-au pierdut viața.

De exemplu, în anul 2021, la nivel mondial s-au semnalat 137 de atacuri și 11 decese, potrivit animals.howstuffworks.com.

Există anumite locuri unde riscul de a fi atacat de rechini este mai mare, potrivit sursei citate, astfel că, dacă alegeți să vă faceți vacanța în aceste destinații, ar trebui să fiți precauți.

Top 10 destinații unde riști să fii atacat de rechini

1. Papa Noua Guinee

Papua Noua Guinee este jumătatea de est a insulei Noua Guinee, cea mai mare insulă tropicală din lume. Situată în Oceanul Pacific, Papua Noua Guinee a înregistrat 48 de atacuri de rechini din 1848.

În apele insulei trăiesc foarte multe specii marine, așa că scafandrii din toată lumea vin pentru a vedea varietatea vieții acvatice, scufundările cu rechini fiind una dintre opțiunile populare. Nu este clar dacă atacurile relativ frecvente sunt cauzate de scafandri și turiști, sau dacă este de vină obiceiul local de a pescui rechini.

Unii rezidenți din Papua Noua Guinee practică încă o artă străveche numită chemarea rechinilor. Cei care cheamă rechini pretind că comunică cu spiritele rechinilor, atrăgându-i prin cântece, rituale și rugăciuni.

2. Carolina de Sud

Din 1837, au fost raportate 107 atacuri ale rechinilor în Carolina de Sud. Cu cât sunt mai mulți oameni în apă, cu atât crește riscul de a exista astfel de tragedii.

Aproximativ 12 specii de rechini au fost detectate în apele din Carolina de Sud. Speciile sunt în general mai puțin agresive, dar au fost observați de-a lungul timpului și rechini tigru și taur.

3. Brazilia

Majoritatea atacurilor din America de Sud au loc în apele din largul Braziliei, unde au fost 107 cazuri raportate din 1931. Ce aduce toți acești rechini în Brazilia? Un oraș numit Recife, care atrage rechinii pe coasta sa.
Problema a început în anii 1980, când Porto Suape a fost construit la sud de Recife.Construcția a sigilat două estuare de apă dulce, unde s-au înmulțit rechinii taur. Când estuarele au fost închise, rechinii s-au dus la următorul estuar, care se revarsă chiar în apele Recife. Un canal din apropiere, folosit de surferi, a devenit noul loc preferat al acestor rechini. Este posibil ca rechinii să fie atrași și mai aproape de țărmul Recifei din cauza unui abator, care arunca sânge în afluenții din apropiere.

De la aceste evenimente, coasta de 20 de kilometri din Recife a devenit un loc extrem de periculos, cu o proporție mai mare de atacuri soldate cu moartea. Unul din trei atacuri care au loc în Recife sunt fatale.

4. California

Din 1926, în California au fost raportate 130 de atacuri ale rechinilor. Un caz deosebit de grav a fost în decembrie 2021, când un bărbat a fost ucis de un rechin alb. Problema în California este că apele găzduiesc foarte multe foci, care atrag rechinii albi. Pe de altă parte, valurile sunt perfecte pentru surf, astfel că sunt în permanență mulți amatori dornici să riște.

5. Brevard, Florida

Statul Florida a raportat 895 de atacuri ale rechinilor din 1882 până în 2021. Doar în Brevard au avut loc 155 dintre acestea. Există o mulțime de turiști dornici să intre în apă, iar Brevard este o destinație la îndemână pentru cei care vizitează Disney World, din Orlando, deoarece plaja este la numai o oră de mers cu mașina.

Rechinii nu sunt singurele pericole în Brevard. Plajele de acolo sunt recunoscute ca fiind cele mai periculoase din cauza curenților puternici, cu risc mare de înec. Între 1995 și 2017, 27 de oameni s-au înecat acolo. Mai mult, o parte din această coastă face parte din ”Aleea fulgerelor” din Florida, porțiunea cu cele mai multe descărcări electrice din SUA.

6. Hawaii

Începând cu 1828, în Hawaii au existat 159 de atacuri ale rechinilor, iar două treimi din ele au fost pe insulele Oahu și Maui. Hawaii găzduiește circa 40 de specii de rechini, iar cele mai multe atacuri au fost ale rechinilor albi și celor tigru.

7. Queensland, Australia

În 2006, Sarah Kate Whiley era în apă, care nu îi depășea talia, când a fost atacată de trei rechini taur, care i-au smuls ambele brațe în timp ce i-au mușcat stomacul și picioarele. Moartea lui Whiley este doar unul dintre cele 199 de atacuri din Queensland din anul 1700 până în prezent.

Australia găzduiește 166 de specii de rechini, dar coasta de est a acestei țări este deosebit de predispusă la atacuri deoarece este atât de dens populată. Coasta de est a Australiei este formata din Queensland si New South Wales. Între 1917 și 2017, Queensland a raportat 52 de victime ale atacurilor de rechini.
Anumite plaje din Queensland au plase de protecție și cârlige menite să prindă rechinii. Plasele sunt concepute pentru a prinde rechini cu o lungime mai mare de 2 metri, astfel încât cei mai periculoși să nu ajungă aproape de țărm. Într-un singur an au fost prinși 630 de rechini. 298 dintre aceștia aveau o înălțime mai mare de 2 metri, inclusiv un rechin tigru de 5,2 metri.

8. New South Wales, Australia

New South Wales a înregistrat 267 de atacuri din 1700, iar 47 de oameni au murit ca urmare.

În 2015, un surfer a murit după ce ambele picioare i-au fost sfâșiate de un rechin.
Și în acest loc sunt, de asemenea, amplasate plase de protecție pe 51 de plaje. Acestea s-au dovedit controversate, mai ales printre ecologiști, deoarece au prins 98 de rechini în mare parte inofensivi în decursul unui an, dar și 279 de alte animale marine, inclusiv broaște țestoase.

9. Africa de Sud

Au fost raportate 259 de atacuri ale rechinilor din 1905 în Africa de Sud. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni se înghesuie în apele Africii de Sud pentru a se scufunda cu rechini.

Africa de Sud a fost una dintre primele țări care au protejat oficial marii rechini albi. Insula Dyer, situată lângă Capetown, este recunoscută drept „Shark Alley” pentru numeroasele specii de rechini, în special albi. Acești rechini albi își petrec timpul urmărind Geyser Rock, care găzduiește peste 50.000 de foci.

În timp ce scufundările cu rechini pot oferi senzații tari, industria este extrem de controversată. Unii dau vina pe scufundările cu rechini pentru atacuri deoarece încurajează rechinii să se apropie de țărm mai mult decât o fac în mod normal. Susținătorii spun că este sigur și oferă o modalitate de a afla mai multe despre rechini în mediul lor natural.

10. Volusia, Florida

În Volusia au fost raportate 337 de atacuri din anul 1882. Pe plaja New Smyrna sunt mai multe incidente pe metru pătrat decât pe orice altă plajă din lume. Dacă ați înotat la New Smyrna, probabil că ați fost la 3 metri de un rechin.

Județul Volusia se află pe primul loc de zeci de ani. Înotătorii și pescarii se adună în aceste ape, iar plajele din acest loc sunt unele dintre cele mai populare din stat pentru surfing. Pot fi până la 300 de surferi în apă în același timp.

Cu toate acestea, a fi cunoscut drept „capitala mondială a atacurilor cu rechini” nu pare să descurajeze surferii și înotătorii. Totuși, atacurile sunt destul de ușoare, fiind adesea doar mușcături minore. Mai exact, de multe ori victimele sunt capabile să se ducă singure la spital.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală