Cum arată drona „Şoim” fabricată de compania ginerelui sultanului Erdogan pentru care lituanienii au strâns bani

07 Iul. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

O dronă Bayraktar TB2, fabricată de compania ginerelui președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, obținută de Lituania pentru Ucraina în urma unei campanii locale de crowdfunding, va fi trimisă la Kiev în curând, a anunţat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, transmite CNN.

„Vanagas”, care înseamnă „șoim” în lituaniană, împreună cu muniția, a ajuns luni în țara baltică, a anunţat pe Twitter ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas.
După ce a prezentat-o presei miercuri, Anušauskas a adăugat că drona va fi transferată în curând în Ucraina.
„Ultimele ore ale dronei „Vanagas” în Lituania. Foarte curând va fi livrată în Ucraina”, a scris ministrul lituanian al apărării pe Twitter.

Campania de crowdfunding a fost lansată luna trecută de postul lituanian de televiziune online Laisves TV și a reușit să obțină aproximativ 6 milioane de euro pentru achiziționarea dronei.

Achiziția a fost organizată de ministerul lituanian al apărării, dar după ce a aflat că a fost achiziționată prin intermediul unei campanii de crowdfunding, producătorul turc a donat gratuit drona.

„Cetățenii din Lituania au strâns fonduri pentru această aeronavă, dar, inspirată de idee, compania turcă Baykar, producătorul lui Bayraktar, a decis să o doneze”, a precizat ministerul lituanian al apărării într-un comunicat.

1,5 milioane de euro din cele aproape 6 milioane de euro donate au fost alocate pentru înarmarea aeronavei fără pilot.

Baykar a mai donat drone

Nu este prima dată când Baykar donează o parte din dronele sale forțelor armate ucrainene.

Luna trecută, după ce o campanie ucraineană de crowdfunding a obținut suficiente fonduri pentru a achiziționa trei dintre drone, compania a declarat că le va dona gratuit.
„Cerem ca fondurile strânse să fie remise în schimb poporului ucrainean care luptă”, a spus producătorul turc într-o declarație din 27 iunie.

Drona Bayraktar TB2 a jucat un rol-cheie în apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.
Țara dispunea de aproximativ 20 de vehicule aeriene fără pilot înainte de începerea războiului din 24 februarie, dar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat la 28 iunie că biroul său a reușit să obțină până la 50 de drone de la începutul invaziei.

„În viitorul apropiat, aproape toată capacitatea uzinei Baykar Makina se va concentra pe satisfacerea nevoilor forțelor armate. Este vorba despre a comanda alte zeci de drone”, a adăugat Reznikov.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău