A fost lansată prima aplicație mobilă de investiții alternative din Moldova dedicată tinerilor

08 Iul. 2022, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Iul. 2022, 16:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

O aplicație de investiții alternative a fost lansată de curând în Moldova – prima de acest fel în țara noastră, dar și în regiune. Platforma este disponibilă pentru moldovenii de acasă și din diasporă, care fac investiții cu profit și democratizează accesul la finanțare pentru persoane sau companii. Proiectul este realizat în cadrul „Inițiativei de încurajare a implicării sectorului privat” de către Fagura și proiectul TEKWILL, implementat de ATIC, cu suportul USAID și al Suediei, prin care sunt generate soluții tehnologice utile societății, inițiative de încurajare a antreprenoriatului, dar și oportunități de atragere, dezvoltare și pregătire a profesioniștilor în domeniul IT.

Investițiile alternative – un trend în rândul tinerilor interesați de finanțe și profit

Aplicația reprezintă o platformă prin intermediul căreia clienții pot investi în împrumuturile altor persoane, administra portofoliul propriu de investiții și vinde prin „secondary market” (piața secundară), dacă doresc acces mai rapid la lichidități. În curând, va fi adăugată și opțiunea de investiții în împrumuturile companiilor. Aceste investiții contribuie la dezvoltarea pieței de capital, dar și la educația financiară a populației.

În ultimii trei ani, crowdfundingul bazat pe împrumuturi a crescut rapid în țara noastră. Acest tip de investiție este oferit de platforma fintech Fagura.com. Față de alte instrumente de investiții, crowdfundingul are avantajul de a genera un profit de 10-17% anual, mult mai mare față de cel oferit de depozitele bancare și cu riscuri mult mai scăzute față de industria crypto. Aceste investiții sunt bazate pe riscul asumat de investitor, pot genera profit și sunt un instrument prin care pot fi ajutate alte persoane sau companii care au nevoie de finanțare.

Tudor Darie, CEO Fagura: „Tinerii din Generația Z și Millennials au nevoie de aplicații prin care să-și poată gestiona activitatea de zi cu zi. Am creat aplicația pentru ca investitorii să-și poată gestiona investițiile la un click distanță, chiar de pe telefonul mobil. Aplicația mobilă „Fagura” este concepută să prezinte informația despre investiții cât mai comod, organizată sub formă de grafice și ușor de gestionat. Partajăm riscurile, grație faptului că într-un împrumut pot investi chiar și câțiva zeci de investitori, suma minimă fiind de 25 de euro, iar suma maximă – de 100 de euro. La fel, platforma are un scoring foarte minuțios de selecție a cererilor, astfel ca să nu supraîndatorăm persoanele care au nevoie de împrumuturi, dar și să ne asigurăm că aceștia vor întoarce creditul în timp util, pentru a asigura profitul investitorilor. Acum lucrăm la o nouă rundă de investiții, care ne va ajuta să adăugăm pe platformă mai multe funcționalități de neo-banking în anii următori și să dezvoltăm primul „community digital bank” din estul Europei.”

„10” pentru IT – proiecte cu impact comunitar susținute de ATIC

Aplicația este una din cele 10 proiecte ale companiilor IT din țară susținute în cadrul „Inițiativei de încurajare a implicării sectorului privat” de către TEKWILL, cu suportul USAID și al Suediei. Pe principii de co-finanțare (50% – ATIC, 50% – compania beneficiară), de susținere s-au bucurat  companiile care au demonstrat că soluțiile lor pot produce impact asupra pieței, au conceput soluții inovative și dețin un potențial adecvat al echipei de implementare. Inițiativa reconfirmă unul dintre angajamentele strategice ale proiectului – de a contribui la digitalizarea societății, dar și la majorarea numărului de specialiști în domeniu, creșterea calității capitalului uman și progresului industriei IT în general.

Ana Chirița, Directoare proiecte strategice, ATIC: „Pregătirea forței de muncă și adaptarea ei la necesitățile curente este o responsabilitate comună. Iată de ce, în cadrul Proiectului TEKWILL, am încurajat și sectorul privat să se implice în dezvoltarea capitalului uman și generarea instrumentelor sau soluțiilor digitale utile societății. Această aplicație va asigura un impact important asupra segmentului de business din Moldova, fiind un instrument viabil, de perspectivă, scalabil la nivel internațional, prin intermediul „scoring for business” dezvoltat de Fagura. Suntem convinși că un astfel de suport oferit mediului privat va contribui la realizarea obiectivelor noastre – mai multe resurse umane bine pregătite în domeniu, o piață regională mai competitivă, cu investiții locale ale companiilor din domeniul IT.”

Despre TEKWILL

„Inițiativa de încurajare a implicării sectorului privat” este parte a Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!” Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău