Musk nu mai vrea Twitter: ușurare pe stânga, Trump-iști dezamăgiți

10 Iul. 2022, 15:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iul. 2022, 15:10 // Actual //  bani.md

Trebuia să salveze „libertatea de exprimare” pentru dreapta, „libertatea de exprimare a urii” pentru stânga, dar nu va merge până la capăt: decizia lui Elon Musk de a se retrage din acordul cu Twitter a divizat lumea politică americană, potrivit AFP.

„Afacerea Twitter este moartă, trăiască Truth”, a scris Donald Trump pe rețeaua de socializare omonimă și megafonul digital al fostului președinte republican de la expulzarea sa de pe Twitter.

Elon Musk evocase în luna mai ridicarea acestei interdicții, preconizând la modul general o moderare mult mai puțin strictă pe influenta rețea de socializare, ceea ce făcuse ca dorința sa de preluare să fie atractivă în ochii unei părți a dreptei americane.

Dimpotrivă, perspectiva preluării Twitter de către acest antreprenor extravagant cu tendințe libertariene i-a alarmat pe unii de stânga, care acum sunt încântați de eșecul proiectului – rămânând însă precauți pentru viitor.

Acesta este „un răgaz binevenit pentru femei, persoane de culoare și membri ai comunității LGBTQ+”, a reacționat organizația feministă UltraViolet, care se temea că un Twitter sub controlul patronului Tesla și SpaceX va „dezlănțui o avalanșă de ură”.

Economistul progresist și laureat al premiului Nobel Paul Krugman a ironizat „impulsivitatea necontrolată” a lui Elon Musk, comparându-l cu premierul britanic demisionar Boris Johnson.

De săptămâni întregi, diferitele luări de poziție ale lui Elon Musk au ridicat îndoieli cu privire la dorința reală a acestuia de a finaliza acordul semnat la 25 aprilie pentru 44 de miliarde de dolari. Anunțul retragerii sale, făcut vineri, a deschis calea unei lungi bătălii juridice cu privire la rezultatul cazului.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ