Putinistul Rogozin la un pas de demitere. Care va fi schimbarea de direcție a industriei spațiale rusești

13 Iul. 2022, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2022, 17:41 // Actual //  bani.md

Retorica agresivă pro-Kremlin nu l-a ajutat pe Dmitri Rogozin să-și păstreze scaunul de șef al agenției spațiale Roskosmos. Câteva publicații importante ale Federației Ruse, loiale Kremlinului, precum RBC, Vedomosti și Kommersant au vorbit despre o posibilă demitere a sa.

Postul de șef al Roskosmos va fi preluat de fostul viceprim-ministru al Federației Ruse Iuri Borisov, care până de curând era responsabil de complexul militar-industrial.

Se poate presupune că întreaga industrie spațială din Rusia va lucra de acum înainte pentru nevoile militare ale țării. Proiectele „civile” au început deja să fie reduse în mod masiv.

Misiunea de a zbura pe Lună, precum și crearea vehiculului de lansare super-grea Ienisei, au căzut sub tăieturile bugetare.

„Prioritizăm chestiuni mai stringente – teledetecția Pământului, comunicații, ceea ce toată lumea are nevoie – atât civilă, cât și militară. Prin urmare, spațiul științific s-a reorientat”, a spus reporterilor directorul Roskosmos pentru știință, Alexander Bloshenko.

Este de remarcat faptul că europenii au eliminat recent Rusia din proiectul comun ExoMars-2022 pentru a explora planeta Marte, în care era planificată lansarea unui rover în septembrie pentru a căuta urme de viață. Europa a refuzat să coopereze cu Rusia, care a declanșat un conflict sângeros împotriva Ucrainei.

Locul Rusiei în program este de așteptat să fie luat de americanii de la NASA. Lansarea roverului pe Marte va fi amânată până în 2026.

Anterior, Rogozin a postat imagini din satelit și coordonatele locului de desfășurare a summitului NATO și obiectele „inamice” ale Occidentului.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală