Finanțarea pentru investiții în economia verde, disponibilă prin intermediul MAIB

21 Apr. 2021, 17:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
21 Apr. 2021, 17:57 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Clienții Moldova Agroindbank, persoane juridice și fizice, pot solicita finanțare pentru investiții în economia verde, în cadrul Facilităţii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) de Finanţare a Economiei Verzi (GEFF). Creditele au devenit disponibile după ce GEFF a fost lansat oficial la sfârșitul săptămânii trecute. MAIB este prima bancă din Republica Moldova care a obţinut acces la acest tip de finanţare destinat investițiilor verzi.

Împrumuturile pot fi solicitate atât de mediul de afaceri, inclusiv IMM-uri, cât şi de persoanele fizice, iar scopul acestora este de a sprijini investiţiile în eficienţa energetică, energia regenerabilă şi soluţii de economisire a apei.

Solicitanții de credite pot obține:

  • Până la 300 de mii euro pentru investiții preaprobate;
  • Până la 5 milioane de euro persoanelor juridice pentru investiţii evaluate şi aprobate de către echipa de consultanţi (persoanelor fizice până la 500 mii de euro);
  • Pe un termen de până la 4 ani (în unele cazuri individual stabilite cu banca);
  • Perioada de grație – 12 luni;
  • Împrumuturile se acordă în valută naţională, euro sau dolari.

 

Beneficiarii de finanțare pot utiliza banii pentru investiții în tehnologiile și serviciile de atenuare și adaptare a schimbărilor climatice, precum:

  1. izolația termică a clădirilor, geamurile eficiente din punct de vedere energetic;
  2. iluminatul cu LED-uri;
  3. sisteme de generare și stocare a energiei fotovoltaice;
  4. vehicule electrice;
  5. linii de irigare prin picurare;
  6. utilaje agricole de conservare;
  7. echipamente de recoltare a apei de ploaie.

Lista completă poate fi consultată aici.

Programul mai prevede consultanță gratuită, iar un expert tehnic va ajuta clienţii MAIB să investească în tehnologii performante, eficiente energetic.

Totodată, IMM-urile și corporațiile vor fi ajutate să-și consolideze capacitățile, astfel încât să devină mai competitivi, iar gospodăriile casnice vor fi susținute în vederea reducerii cheltuielilor pentru utilizarea resurselor energetice.

Pentru mai multe detalii accesează pagina web a băncii sau solicită oferta online.

Împreună construim un viitor mai verde și sustenabil!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău