Un fost deputat rus, legat ombilical de Putin, amenință Chișinăul cu un destin tragic

16 Iul. 2022, 15:39
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
16 Iul. 2022, 15:39 // Slider //  bani.md

Roman Hudeakov, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei, amenință Moldova cu „destin tragic” dacă Maia Sandu va dansa cu Occidentul. Acesta face referire la achizițiile de gaz, dar și la conflictul din stânga Nistrului, notează realitatea.md.

Conform lui, elita politică din Moldova se simte „ghemuită la pieptul Occidentului”. În același timp, Hudeakov o acuză pe Sandu de afirmații ostile la adresa Kremlinului, care ar putea deveni dramatice pentru Republica Moldova.

„Fiecare dintre afirmațiile ei devine ostilă nu doar față de Rusia, ci și față de poporul moldovenesc, pe care îl duce în abis. Și moldovenii ar trebui să se întrebe dacă au nevoie de un astfel de președinte. „Nu vreau să fac compromisuri cu Federația Rusă”, spune Sandu. Anulează o călătorie la Moscova și anunță că oamenii vor plăti mai mult pentru gaz. Sandu tace despre multe lucruri. La Moscova, nimeni nu avea de gând să comunice cu ea. Acum poate cumpăra gaz de la s lor tăpânii ei din Statele Unite. Dacă va continua să danseze cu Occidentul, Moldova va avea destin dramatic. Atât Sandu, cât și liderii europeni – toți acești Scholz și Macron își vor da demisia după Johnson. Toți cei care susțin astăzi Occidentul colectiv condamnă oamenii la sărăcie, iar țările sunt conduse spre abis”, afirmă Hudeakov.

Mai mult, transnistreanul consideră că declarația precum că stânga Nistrului este parte a Republicii Moldova nu este corectă. În opinia lui, astfel președinte ar încerca să repete războiul.

Ce spune administrația Sandu și Tiraspolul?

Autoritățile constituționale de la Chișinău, inclusiv președinte, au declarat de mai multe ori că problema transnistreană va fi soluționată doar pe cale pașnică. S-a întâmplat inclusiv pe fundalul războiului din Ucraina, când au existat mai multe zvonuri referitoare la implicarea Tiraspolului în acțiunile militare ale Rusiei.

La rândul lor, liderii separatiști spun că nu văd amenințări din partea Chișinăului, dar sunt gata să se apere. În ultimele luni ei au devenit invitați tot mai des în studiourile ruse de propagandă. Aceștia vorbesc în emisii despre blocaje din partea autorităților constituționale și spun că vor independența regiunii.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală