Dacă anterior se eschivau să discute despre integrarea în componența Federației Ruse sau o făceau voalat, separatiștii de la Tiraspol au început să vorbească deschis la subiect. Declarații au fost făcute de așa-numitul de ministru de externe din Transnistria, Vitallii Ignatiev, în cadrul unui interviu acordat publicației Sputnik Moldova.
Anterior pagina web a agenției a fost blocată anterior de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Ignatiev spune că în 2006, prin intermediul unui referendum, transnistrenii au decis că vor independență, apoi „aderare liberă la Federația Rusă”, scrie realitatea.md.
„În ceea ce privește opțiunea de negociere, având în vedere perspectivele europene ale Moldovei, care contrazic voința locuitorilor Transnistriei, este imposibil să se combine pașnic și non-violent într-un singur stat identitățile complet diferite ale popoarelor moldovenești (sau române) și multinaționale transnistrene, valorile lor diferite, eroii diferiți, alegerea vectorilor opuși de dezvoltare. Aceasta este o utopie periculoasă care poate duce la o nouă izbucnire a conflictului. În Transnistria, rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006 exclud abaterea de la cursul independenței, cu intrarea liberă ulterioară în Rusia. Conceptul de politică externă, strategia de dezvoltare până în 2026 și alte documente doctrinare își formulează propria idee națională”, declară oficialul separatist.
Așadar, Tiraspolul pare să încerce să pună Chișinăul în fața alegerii dintre „divorțul pașnic”, așa cum îl numește Ignatiev, sau noi tensiuni în regiune. Anterior, în cadrul unor interviuri acordate presei ruse, acesta a declarat de mai multe ori despre intenția regiunii separatiste de a obține independența, însă ezita să vorbească direct despre eventuala intrare oficială sub „aripa” Kremlinului.