Europa suferă din ce în ce mai rău: Reducerea gazelor ruseşti către UE loveşte puternic speranţele economice

26 Iul. 2022, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iul. 2022, 14:09 // Actual //  bani.md

Rusia a declarat că va reduce livrările de gaz către Europa de miercuri, ca răspuns împotriva ţărilor care au susţinut Ucraina, în timp ce atacurile cu rachete din regiunile de coastă ale Mării Negre au născut îndoieli cu privire la fidelitatea Moscovei faţă de angajamentul de a permite Ucrainei să exporte cereale, a raportat Reuters.

Primele nave din Ucraina ar putea naviga în câteva zile în baza unui acord încheiat vineri, a declarat ONU, în pofida unui atac rusesc cu rachetă desfăşurat în weekend asupra portului ucrainean Odesa. Un purtător de cuvânt al administraţiei militare a spus că o altă rachetă a lovit regiunea Odesa marţi dimineaţa.

Creşterea costurilor energiei şi ameninţarea foametei cu care se confruntă milioane de oameni din ţările mai sărace arată că cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, aflat acum la a şasea lună, are un impact care depăşeşte cu mult graniţele Ucrainei.

Ţările Uniunii Europene urmează să aprobe marţi o propunere de urgenţă pentru a-şi reduce cererea de gaz, în timp ce încearcă să renunţe la energia rusă în vederea unei posibile întreruperi totale.

Armata ucraineană a raportat marţi mai multe lovituri cu rachete de croazieră ruseşti în sudul ţării. Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administraţiei militare din Odesa, a declarat pentru un canal de televiziune ucrainean că o rachetă trasă din direcţia Mării Negre a lovit regiunea, dar nu a oferit informaţii despre numărul şi starea victimelor.

La est de Odesa, de-a lungul coastei Mării Negre, infrastructura portuară de la Mykolaiv a fost afectată de un atac sever, potrivit primarului Oleksandr Senkevich.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii în afara orelor de program.

Un incendiu major a izbucnit la un depozit de petrol din districtul Budyonnovsky al Republicii Populare Doneţk, după ce trupele ucrainene au bombardat provincia, a informat TASS, citat de un reporter la faţa locului. Nu au fost raportate victime sau răniţi.

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat luni că fluxurile de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1 vor scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri, adică la jumătate din fluxurile curente, care reprezintă deja doar 40% din capacitatea normală. Înainte de război, Europa importa aproximativ 40% din totalul gazului său din Rusia.

Kremlinul spune că întreruperea gazelor este rezultatul unor probleme de întreţinere şi al sancţiunilor occidentale, în timp ce Uniunea Europeană a acuzat Rusia de şantaj energetic.

Politicienii din Europa au declarat în mod repetat că Rusia ar putea întrerupe gazul în această iarnă, un pas care ar duce Germania în recesiune şi ar afecta consumatorii deja puternic loviţi de inflaţia în creştere.

Moscova spune că nu este interesată de oprirea completă a furnizării de gaze către Europa.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău