Nouă companii din Moldova s-au angajat să dezvolte medii prietenoase tinerilor la locul de muncă

26 Iul. 2022, 14:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
26 Iul. 2022, 14:26 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Astăzi, 26 iulie, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu Harea a participat la evenimentul „Inovație pe piața muncii – medii de lucru prietenoase, incluzive și cu șanse egale pentru tinerii absolvenți”. În cadrul acestuia, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT), mediului de afaceri, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ambasadei Austriece în Moldova, Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), Terre des Homme, UN Women au discutat despre tendințele actuale ale pieței muncii și integrarea elevilor din învățământul profesional tehnic în câmpul muncii, așteptările tinerilor, dar și experiențele companiilor în crearea mediilor prietenoase pentru tinerii specialiști.

Sergiu HAREA, Președintele CCI a RM: „Companiile din Republica Moldova sunt într-o competiție acerbă cu cele din regiune, și nu doar, mai ales acum, după pandemie și declanșarea unui război în țara vecină. Noi, împreună cu UNFPA susținem companiile în implementarea politicilor prietenoase familiilor, iar acum, mai nou, venim și cu politici prietenoase tinerilor. Dezvoltarea devotamentului tinerilor față de companie crește compania, dar și economia țării. ”

Totodată, Sergiu Harea a apreciat implicarea membrilor CCI în promovarea politicilor prietenoase tinerilor la locul de muncă, menționând că instituția camerală va oferi suport pentru promovarea învățământului profesional tehnic.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună angajare în câmpul muncii”. Acesta susține dezvoltarea abilităților de viață ale tinerilor, prin adoptarea unui mod de viață sănătos, fără stereotipuri și  violență în bază de gen și cu șanse egale pentru fete și băieți, persoane cu dizabilități și care le-ar permite să fie mai pregătiți pentru viața de adult și integrarea cu succes în câmpul muncii.

Proiectul include 12 instituții de învățământ profesional tehnic din Chișinău, Cahul, Nisporeni, Rezina, Orhei, Edineț, Rîșcani, Bălți. Proiectul este realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă a forței de muncă, atât din punct de vedere numeric, cât și calitativ, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, în economia națională activează doar 854.000 de persoane, dintre care aproximativ 200.000 lucrează în sectorul bugetar, iar restul – puțin peste 600.000, în sectorul real. „Este o cifră dramatică, care nu s-a schimbat de peste 15 ani. Ne-am prăbușit din 1990 până în 2010, iar de atunci batem pasul pe loc”, a spus economistul.

Mai grav, afirmă el, este faptul că numărul moldovenilor care lucrează peste hotare este mai mare decât al celor activi în economia națională, ceea ce face din Moldova o situație aproape unică în lume pentru o țară cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

„În sectorul construcțiilor, spre exemplu, nu e atât problema că pleacă muncitori, ci că pleacă cei calificați și vin necalificați. Avem meserii unde îți trebuie ani de experiență ca să devii bun. Dacă pleacă cei care știu meserie și vin începători, e o catastrofă”, a explicat Ioniță.

El a subliniat că fluctuația personalului a devenit alarmantă, în special în sectoarele critice. „În Horeca, 60% din angajați se schimbă într-un an. Dacă la restaurant mai poți accepta o farfurie adusă stângaci, în construcții, în medicină sau în educație, această instabilitate devine periculoasă”.

Economistul a adus în discuție și un aspect sensibil: segregarea forței de muncă în funcție de calificare. Cei mai buni pleacă, cei slab pregătiți rămân. „Nu e citatul meu, dar un antreprenor din sud mi-a spus clar: în Moldova au rămas doar prudevoi musări. Adică cei mai slabi, mai vulnerabili”, a afirmat Ioniță.

Acesta leagă creșterea sărăciei absolute din Moldova exact de această migrație selectivă. „Nu că s-au înmulțit săracii, ci pentru că cei tineri și mai înstăriți au plecat, iar în țară au rămas doar cei vulnerabili. Așa e și cu piața muncii”.

În 2023, forța de muncă a scăzut cu 33.000 de persoane, dintre care 31.000 doar în agricultură, în timp ce sectorul bugetar a crescut ușor. „E o degradare continuă, iar ce e mai grav e că nu vine din interior o reechilibrare. Nu doar că pleacă, dar pleacă cei mai buni, iar cei care vin nu știu meserie”.

Ioniță spus că cea mai mare dramă a economiei moldovenești nu este doar lipsa oamenilor, ci pierderea calității acestora: „Avem din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slab pregătiți”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO