Exporturile ilegale de petrol rusesc către China au crescut în ultimele luni

31 Iul. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2022, 05:30 // Actual //  bani.md

Potrivit Vortexa, volumul de țiței rusesc mutat prin astfel de transferuri a atins 182.000 de barili pe zi în primele 18 zile ale lunii iulie, într-o creștere dramatică de la 44.000 de barili pe zi în iunie. Majoritatea petrolului se îndreaptă către China, a declarat compania de date pentru mărfuri.

Analiştii de la Vortexa au spus că navele au părăsit Rusia încărcate cu petrolul țării, îndreptându-se spre Atlantic și apoi descărcând încărcătura pe alte nave. Creșterea transferurilor face parte dintr-o creștere generală pe piețele petroliere globale, după invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au făcut companiile din economia internațională să fie precaute și să facă față produselor țării. SUA și Marea Britanie au interzis importul de petrol rusesc, în timp ce Uniunea Europeană intenționează să-l elimine rapid. Ca urmare a sancțiunilor și „auto-sancționării” companiilor europene, Rusia și-a redirecționat exporturile de țiței către Asia. În special, India și China achiziționează petrol rusesc, care se tranzacționează pe piețele internaționale.

Potrivit datelor Vortexa, existau patru transportatori încărcați cu țiței rusesc care se îndreptau spre Asia, care și-au preluat marfa de pe o altă navă din Atlantic. Lloyd’s List, un jurnal pentru industria de transport maritim, a declarat săptămâna aceasta că cinci nave chineze au fost în centrul recentelor transferuri de țiței rusești în Atlantic.

Doborâte de sancțiunile occidentale

Motivele Chinei pentru a prelua țițeiul rusesc prin transferuri sunt oarecum greu de înțeles, a spus David Wech, economist șef la Vortexa. „India ia cât de mult are nevoie, nu îi pasă”, a declarat acesta. El a spus că sancțiunile nu împiedică India sau China să cumpere țiței rusesc.

Companiile chineze ar putea dori să evite deteriorarea reputației, a sugerat el. Luna trecută, principalul consilier energetic al SUA a îndemnat India să-și limiteze achizițiile de petrol rusesc și să evite să-și afecteze poziția internațională.

Wech a spus că marile companii de stat din China nu sunt implicate în astfel de transferuri, care sunt în mare parte efectuate de companii mai mici, independent fondate. Vortexa a declarat că tancurile care transportau țiței iranian transportă din ce în ce mai mult petrol rusesc. De asemenea, a mai spus că Rusia, Iranul și Venezuela – toate țările care suferă din cauza sancțiunilor americane – concurează din ce în ce mai mult pentru a-și vinde petrolul către India și China, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

OMV, gigantul energetic austriac, a întrerupt relațiile cu Gazprom după ce a confiscat livrări de gaz rusesc în valoare de 230 de milioane de euro pentru a acoperi un premiu arbitral câștigat împotriva companiei ruse, scrie Reuters.

Acest act a marcat sfârșitul unui parteneriat de mai bine de 50 de ani între OMV și Gazprom, iar sursele spun că acesta ar fi fost motivul pentru care Gazprom a suspendat furnizările de gaz către Austria, la doar câteva zile după sechestrarea livrărilor. OMV, care deținea încă contracte cu Gazprom până în 2040, a decis să utilizeze gazul confiscat pentru a pune în aplicare decizia arbitrală, deoarece s-ar fi putut pierde oportunitatea de a proceda astfel în contextul unei posibile întreruperi a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

În pofida acestei opriri, Austria continuă să primească gaz rusesc prin Slovacia, ceea ce sugerează o strategie indirectă a OMV de a menține aprovizionarea, deși relațiile cu Gazprom s-au înrăutățit. Anul 2022 a marcat o schimbare majoră pe piața gazelor, când majoritatea țărilor europene au renunțat la gazul rusesc, iar OMV a încercat să se reducă treptat de la dependența de Gazprom, dar cu costuri semnificative pentru investițiile sale rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală