Planul diabolic al lui Vladimir Putin. Cum vrea Rusia să scape de presiunile Occidentului

09 Aug. 2022, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Aug. 2022, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin caută să declanșeze un nou război pentru a scăpa de presiunea occidentală din Ucraina, iar pentru aceasta cea mai potrivită este zona Balcanilor. Moscova face eforturi să provoace un conflict în fosta Iugoslavie, între Serbia și Kosovo. Este opinia unui analist politic sârb bazată pe evaluarea situației tensionate dintre sârbi și kosovari.

Rusia are nevoie de un război nou, care să abată atenția de la ceea ce se întâmplă în Ucraina și care să reducă presiunile occidentale asupra sa. Din perspectiva lui Vladimir Putin, cea mai potrivită zonă în care să declanșeze un nou conflict este granița sârbo-kosovară. Un război între Serbia și Kosovo, declanșat la acest moment, ar trece în plan secund ceea ce se întâmplă în Ucraina, scrie euractiv.ro.

Este opinia analistului sârb Orhan Dragaš, fondatorul şi directorul Institutului de Securitate Internaţională din Belgrad. El arată că ceea ce se dorea o operațiune specială a Rusiei durează de prea multă vreme, iar Putin are nevoie de o soluție pentru a ieși onorabil în termenii săi. De altfel, Moscova nu dă impresia că dorește o pace negociată cu Kievul, având în vedere felul în care se comportă pe scena internațională. Vladimir Putin nu pare interesat de o soluție de încetare a focului şi de instaurare a păcii.

În schimb, pentru a abate atenția de la ceea ce se petrece pe frontul ucrainean, caută activarea unor războaie noi, în alte părţi ale lumii. Vladimir Putin speră că, astfel, se va reduce sprijinul internaţional – financiar, militar şi moral – pentru Kiev. Iar odată cu reorientarea atenţiei şi a sprijinului într-o altă direcție, „operaţiunea militară specială” s-ar putea apropia de obiectivul urmărit de Moscova, scrie analistul sârb.

Dragaš a mai precizat că Moscova şi-a făcut speranţe în escaladarea crizei din Taiwan, în contextul vizitei şefei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. Conducerea de la Moscova a sperat că Beijingul va declanșa o invazie pe insulă. Iar când a declarat că statul chinez „are dreptul să ia toate măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială”, Kremlinul nu a avut în vedere diplomația ci intervenția militară.

Putin a sperat într-un război între Serbia și NATO

De asemenea, Rusia a fost implicată, în Balcani, în criza de zilele trecute, de la granița sârbo-kosovară. Și aici a încercat să declanșeze un război, incitându-i pe sârbi împotriva kosovarilor. Potrivit analistului, când sârbii din nordul Kosovo au organizat blocaje rutiere pentru a se opune înmatriculării maşinilor cu numere kosovare, Rusia a intervenit printr-o operațiune-hibrid la scară largă şi foarte agresivă. Moscova a încercat să exploateze tensiunile și să provoace vărsări de sânge care să ducă, într-un final, la război între Serbia și forțele NATO de menținere a păcii în Kosovo (KFOR).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău