BNM a cumpărat din piață milioane de dolari ca să țină leul stabil

12 Aug. 2022, 17:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2022, 17:58 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La 29 iulie 2022, activele oficiale de rezervă au constituit 3,725 miliarde dolari SUA, în creștere cu 108,71 mil. dolari SUA în comparație cu 30 iunie 2022, când acestea au însumat 3 616,39 mil. dolari SUA,  arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 66,89 mil. dolari SUA, intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută: 55,00 mil. dolari SUA și înregistrarea creditului din partea Guvernului Republicii Polone în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru finanțarea bugetului de stat, inclusiv pentru gestionarea crizei refugiaților: 20,04 mil. dolari SUA (echivalentul a 20,0 mil. EUR).

În același timp, reducerea activelor oficiale de rezervă se datorează deprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 28,15 mil. dolari SUA, plăților aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 8,54 mil. dolari SUA și a plăților Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: 4,71 mil. dolari SUA.

BNM are rezerve suficiente pentru a interveni pe piața valutară

Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei susține că BNM are suficiente rezerve pentru a face față șocurilor valutare din piață. În prezent, acestea ocupă circa șase luni de importuri.

Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sunt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă, şi active valutare deţinute de Guvernul Republicii Moldova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău