Goana după trilionul de dolari! Avocații strâng bani pentru a sechestra bunurile rușilor sancționați

19 Aug. 2022, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Aug. 2022, 10:07 // Actual //  bani.md

În timp ce politicienii din țările occidentale se gândesc dacă activele rusești blocate pot fi folosite pentru a compensa pierderile Ucrainei, avocații specializați în cazuri complexe au preluat cazurile, deja.

La scurt timp după invazia rusă, un număr de avocați occidentali au creat Alianța pentru Justiție din Ucraina (UJA) pentru a sprijini guvernul și poporul Ucrainei, inclusiv prin dezvoltarea de strategii juridice pentru a-i aduce pe cei responsabili de război în fața justiției. Partenerii Alianței includ anchetatori, inclusiv Bellingcat. Acum, a fost inițiată o campanie de strângere de fonduri pentru a iniția procese pentru a avea acces la bunurile rușilor sancționați.

Potrivit acestora, avocații apelează la fonduri speculative, birouri de familie, firme de finanțare a proceselor cu o propunere similară. Dacă procesele au succes, fondurile câștigate vor merge în Ucraina, iar investitorii vor primi o cotă de la aceștia (ceea ce nu este specificat).

Alianța pentru Justiție estimează bunurile rușilor sancționați la un trilion de dolari.

„McCue Jury & Partners sunt avocați fără compromisuri pentru orice client care trebuie să lupte. Suntem o companie recunoscută la nivel internațional care rezolvă cu succes cazuri dificile și complexe împotriva adversarilor dificili. Echipa noastră este prima care este contactată în caz de criză sau nedreptate flagrantă”, se arată în mesajul unei renumite companii de avocatură care face parte din UJA.

Acțiunile avocaților îi pot ajuta pe politicienii occidentali care nu au găsit încă o justificare legală pentru confiscarea bunurilor înghețate ale rușilor care au căzut sub sancțiuni, notează Bloomberg, citat de moscowtimes.ru. De asemenea, Alexei Navalnîi reproșează guvernelor occidentale lipsa de hotărâre: din 200 de persoane din lista Forbes, au fost aplicate sancțiuni doar împotriva a 46, în timp ce unii oameni de afaceri și oficiali pot călători în voie în lume și dețin bunuri în Occident. El a cerut pedepsirea tuturor „oligarhilor și funcționarilor corupți ai lui Putin.

Sistemul de finanțare a litigiilor este în vigoare în Marea Britanie de câteva decenii. Companiile specializate evaluează riscurile și perspectivele de despăgubire, pot acorda împrumuturi caselor de avocatură sau pot oferi investiții – venitul reprezintă o parte din suma câștigată. Există și fonduri de investiții care investesc în litigii. Investitorii tradiționali din acest sector sunt fondurile speculative, birourile de familie (care gestionează activele uneia sau mai multor familii), administratorii de avere, investitorii privați bogați.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO