Investițiile, la pământ! Republica Moldova, codașa Europei la atragerea capitalului străin anul trecut

29 Aug. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Aug. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

România s-a aflat anul trecut pe locul 21 într-un top al țărilor din regiune în funcție de fluxul investițiilor străine directe, realizat de către Emerging Europe.

Țara noastră a avut anul trecut fluxuri de investiții străine directe în valoare de doar 264 milioane de dolari, conform Emerging Europe Investment Promotion Report 2022.

Republica Moldova este precedată doar de Slovacia și Azerbaidjan cu un flux al investițiilor străine directe de 59 milioane dolari și de minus 1,7 miliarde dolari.

Totodată, anul trecut a fost unul mai slab în materie de investiții străine directe pentru Cehia și Ungaria. De exemplu, dacă Cehia atrăgea investiții străine directe anuale de circa 9-11 miliarde dolari în perioada 2017-2020, anul trecut țara a atras doar 5,8 miliarde dolari. De asemenea, Ungaria avea un nivel al investițiilor străine directe care depășea adesea 6 miliarde dolari, dar anul trecut a atras doar 5,4 miliarde dolari.

Cel mai bine la capitolul atragerii investițiilor stă Polonia, cu un volum de 24 miliarde dolari, România – 8,6 miliarde dolari și Ucraina cu 6,5 miliarde dolari.

În ce privește fluxuri de investiții străine directe per capita, Republica Moldova, la fel, stă prost și ocupat aceiași poziție în clasament – 21, cu un volum de 101 mii dolari. Spre comparație, topul este condus de Letonia, Muntenegru și Serbia, cu fluxuri de ISD per capita de 2,8 miliarde dolari, 1,07 miliarde dolari, respectiv 744 milioane dolari.

Realitatea Live

07 Mai 2025, 16:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Mai 2025, 16:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Veniturile Rusiei din exportul de petrol au atins un minim al ultimilor peste doi ani, în contextul scăderii accelerate a prețurilor mondiale la țiței. Deși volumul exporturilor a rămas relativ stabil, valoarea acestora a scăzut dramatic, revenind la nivelurile din primăvara anului 2023, când industria petrolieră rusă începea timid să-și revină după embargoul european și plafonarea prețului impuse cu câteva luni înainte, scrie Bloomberg.

Potrivit unei analize realizate de Bloomberg, în baza datelor furnizate de agenția de prețuri Argus, valoarea totală a exporturilor de petrol în cele patru săptămâni până la 4 mai s-a ridicat la doar 4,96 miliarde de dolari – adică 1,24 miliarde pe săptămână. Este o scădere de 4% (220 milioane USD) față de perioada anterioară și cel mai scăzut nivel înregistrat din aprilie 2023.

În timp ce volumul exporturilor (3,29 milioane de barili pe zi) rămâne constant, prețul țițeiului Urals a scăzut puternic: în porturile baltice, acesta a coborât sub 50 de dolari/baril – cu 4,5 dolari mai puțin față de săptămâna precedentă. Tendința de scădere continuă, pe fondul unei oferte globale mai mari din partea statelor OPEC+ și a războiului comercial relansat între SUA și China, care a afectat semnificativ prețul petrolului Brent.

În paralel, Uniunea Europeană intenționează să înăsprească sancțiunile împotriva flotei „fantomă” a Rusiei, urmând să adauge încă 150 de petroliere pe lista neagră. La Washington, administrația Trump pregătește măsuri suplimentare pentru a-l forța pe Vladimir Putin să accepte negocieri privind războiul din Ucraina.

Ministerul rus al Economiei a raportat o scădere a prețului mediu al țițeiului Urals de la 58,99 dolari în martie la 54,76 dolari în aprilie – cu 32% sub estimarea bugetară pentru 2025. Ca urmare, guvernul rus a aprobat recent o revizuire a bugetului federal, tăind cu aproape 25% veniturile planificate din energie (cu 2,6 trilioane ruble). Deficitul bugetar estimat pentru 2025 se va tripla, ajungând la 3,79 trilioane ruble – echivalentul a 1,7% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!