Un tată bogat și-a dus fiul în sat, ca să-i arate cum trăiesc oamenii săraci. Ambii au avut parte de o lecție de viață!

28 Apr. 2021, 06:13
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Apr. 2021, 06:13 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Copiii au puțină experiență proprie, de aceea anume părinții le pun bazele unui viitor fericit. Prin urmare părinții trebuie să se dezvolte în permanență pentru a avea ce le oferi copiilor.

Într-o zi un bărbat înstărit a decis că fiul lui este suficient de mare încât să vadă realitatea dură a vieții, așa că l-a dus într-un sat uitat de lume pentru a-i arăta cum trăiesc oamenii săraci.

Tatăl a crezut că această experiență îl va determina pe fiul său să aprecieze ceea ce are.

Citiți întreaga poveste pentru a afla care au fost concluziile copilului…

Tatăl său a muncit foarte mult pentru a agonisi bani, luând-o de la zero. Dar a vrut ca fiul său să prețuiască ceea ce i se oferă și să înțeleagă care este diferența dintre cei săraci și cei bogați.

Așa că într-o bună zi au mers într-un sat uitat de lume, la o familie foarte săracă unde au petrecut mai multe zile.

Băiatul muncea alături de ceilalți, se culca și se trezea mai devreme, nu utiliza telefonul și computerul.

În drum spre casă tatăl l-a întrebat pe fiul său cum s-a simțit acolo?

– Tată, a fost grozav! – i-a răspuns băiatul.

Tatăl a rămas mulțumit de acest răspuns.

– Ai văzut cum trăiesc săracii? – l-a întrebat tatăl, crezând că băiatul va începe să vorbească despre cât de bine trăiesc ei, spre deosebire de cei săraci.

– Oh da! – a exclamat fiul.

– Ai învățat ceva nou? – l-a întrebat tatăl.

Fiul i-a răspuns:

– Am văzut că ei au patru câini, iar noi avem doar unul. Noi avem o piscină de 4 metri lungime, dar ei au un râu întreg. Noi avem felinare în grădină, iar ei au stelele care luminează pe cer. Noi avem o curte mică care este îngrădită cu sârmă și beton, în timp ce ei au câmpuri libere cât vezi cu ochii. Noi avem un gard înalt care să ne protejeze de dușmani, iar ei au mulți prieteni care se vor grăbi să-i ajute imediat!

Bărbatul a rămas fără cuvinte când a auzit răspunsul fiului său. Această călătorie s-a dovedit a fi foarte utilă și pentru el.

Apoi fiul a adăugat:

„Această călătorie mi-a arătat cât de săraci suntem cu adevărat”.

V-ați gândit vreodată la aceste întrebări? Oare adevărata fericire constă doar în bogăția materială? Fiecare persoană are punctul său de vedere. Dar această poveste va fi o lecție bună pentru noi toți! Acest copil a reușit să observe cele mai valoroase lucruri din viață.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO