Se stinge lumina în Europa: Dacă Putin va continua să strângă şi mai tare robinetul continentul va fi aruncat în haos

01 Sept. 2022, 05:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Sept. 2022, 05:39 // Actual //  bani.md

Europa se confruntă cu un pericolul unor pene de curent uriaşe şi cu o recesiune severă, dacă Rusia va reduce şi mai mult livrările de gaze către continent. De asemenea, raţionalizarea energiei s-a transformat rapid de la un scenariu de coşmar la o posibilitate imediată, scrie Bloomberg.

Nord Stream, principalul gazoduct care transportă gazele ruseşti către Europa, a fost închis miercuri, fluxurile de gaze urmând să fie blocate pentru trei zile. Acest eveniment a provocat îngrijorare puternică în rândul europenilor, care cred că Moscova caută scuze pentru a închide de tot robinetul de gaze.

Recent, Gazprom a oprit toate livrările de gaz către gigantul energetic francez Engie, invocând un dezacord între cele două companii privind plata gazelor.

„Aşa cum ne aşteptam, Rusia foloseşte gazul pe post de armă. Avem toate mijloacele pentru a face faţă acestei crize şi pentru a trece peste iarnă”, a declarat Agnes Pannier-Runacher, ministrul Energiei din Franţa.
Cel mai negru scenariu pentru Europa presupune sistarea completă a livrărilor de gaze în regiune, combinată cu venirea valurilor de frig mai devreme decât se aşteaptă meteorologii. În lipsa unor surse energetice alternative, nevoia de încălzire ar arunca preţurile pentru energie în aer, ceea ce ar aduce oamenii în stradă şi ar testa hotărârea Europei privind ajutorarea Ucrainei.

Gazprom a invocat necesitatea unor lucrări de mentenaţă privind anumite secţiuni ale gazoductului Nord Stream.

Acesta este cel mai recent episod de acest gen, compania rusească folosind aceeaşi motivaţie în trecut pentru sistarea temporară a livrărilor, care a fost urmată de reducerea lor.

Kremlinul arată cu degetul către Europa pentru toate problemele şi susţine că sancţiunile europene sunt singurele care stau în calea normalizării volumului de livrare al gazelor.

Epicentrul dezastrului energetic se află în Germania, acolo fiind locul prin care Nord Stream se conectează la reţeaua europeană de gaz. În ciuda acestei crize şi a depedenţei germane de gazul rusesc, politicienii susţin că ţara este pregătită pentru a face faţă acestui blocaj.

„Depoziteloe noastre sunt pline în proporţie de 85% şi avem posibilitatea să stocăm gaz şi în timpul iernii” a declarat Klaus Mueller, preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor.
Cea mai mare economie a Europei trebuie să-şi reducă consumul de gaz cu cel puţin 20% şi să îşi asigure rezerve suplimentare, pentru a trece cu bine iarna.

Depozitele de gaz germane se umplu rapid, dar chiar şi dacă ţara atinge ţinta de 95% privind acumularea, ţara ar putea oferi mai puţin de trei luni de încălzire, în scenariul în care Rusia opreşte definitiv livrările de gaz.
Commerzbank, a doua cea mai mare bancă din ţară, a avertizat că dacă Rusia închide de tot robinetul, Germania va fi lovită în plin de o recesiune severă, a cărei unde de şoc s-ar extinde în final pe tot continentul.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală