Ucraina se oferă să furnizeze electricitate Germaniei: Avem o cantitate suficientă datorită centralelor nucleare

04 Sept. 2022, 09:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Sept. 2022, 09:11 // Actual //  bani.md

Ucraina intenţionează să sprijine Germania, cea mai mare economie din Europa, în încercarea de a pune capăt dependenţei sale de importurile de energie din Rusia furnizându-i resurse din propriul surplus de electricitate, a declarat pentru agenția germană dpa premierul ucrainean Denis Şmîhal, care este într-o vizită la Berlin.

„În prezent, Ucraina exportă electricitate în Republica Moldova, România, Slovacia şi Polonia. Dar suntem dispuşi să ne extindem exporturile şi în Germania. Avem o cantitate suficientă de electricitate în Ucraina datorită centralelor noastre nucleare”, a spus premierul Denis Șmîhal, adăugând că va ridica această chestiune în timpul vizitei sale de la Berlin, relatează Agerpres.

Şmîhal a început sâmbătă o vizită în Germania, iar duminică urmează să aibă o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz.
În contextul invaziei ruse începute la finalul lunii februarie, Ucraina, alături de Republica Moldova, s-a deconectat de la reţeaua de electricitate care o lega de Rusia, iar la mijlocul lunii martie, reţeaua de electricitate a Ucrainei s-a conectat la reţeaua europeană. De atunci, Ucraina exportă între 400 şi 700 de megawaţi de electricitate pe zi către UE şi Republica Moldova.

Şmîhal vrea acum ca ţara sa să îşi sporească de câteva ori exporturile către UE. „Acest lucru ar fi foarte bun pentru ambele părţi. UE ar primi mai multă energie, iar noi am primi mai multă valută, de care avem nevoie urgentă”, a explicat premierul ucrainean.
Consumul de electricitate în Ucraina a scăzut masiv de la începutul invaziei ruse, atât din cauza exodului în masă al populaţiei, cât şi a diminuării economiei. Acest lucru a dus la creşterea capacităţii de export de electricitate a Ucrainei.

Ucraina gestionează centrale nucleare cu o capacitate totală de peste 14 gigawaţi. Totuşi, cele şase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse din martie. Comunitatea internaţională este extrem de îngrijorată că luptele din apropierea celei mai mari centrale atomice din Europa ar putea duce la un accident nuclear.

Germania, la rândul său, este principala „victimă” a jocurilor pe care le face Gazprom, care se folosește de gaz ca de o armă ripostând la sancțiunile impuse de UE după invazia Rusiei în Ucraina. Gazprom a amânat vineri reluarea furnizării de gaze prin conducta Nord Stream, care alimentează cu precădere Germania, invocând noi inconveniente tehnice. Germania, pe de altă parte, și-a închis multe dintre centralele nucleare, preferând să se orienteze către energia regenerabilă.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 12:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 12:23 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Grupul Banca Mondială l-a numit pe economistul german Ulrich Schmitt în funcția de manager de țară pentru Republica Moldova, începând cu 1 iulie 2025. El o succede pe Inguna Dobraja, care a condus portofoliul instituției la Chișinău din iulie 2021.

„Sunt onorat să reprezint Grupul Banca Mondială în Moldova, unde voi lucra activ cu sectoarele public și privat pentru a găsi soluții de creare a locurilor de muncă, îmbunătățire a capitalului uman și creștere a competitivității”, a declarat Schmitt, subliniind că statutul de țară candidată la UE și agenda de reforme oferă Moldovei „o mare oportunitate de creștere durabilă pe termen lung”, în pofida crizelor generate de războiul din Ucraina.

Conform Cadrului de Parteneriat cu Țara, Banca Mondială își concentrează sprijinul pe trei direcții: climat investițional și locuri de muncă, dezvoltarea capitalului uman și investiții ecologice — în special în infrastructură și agricultură. În paralel, instituția acordă asistență pentru digitalizarea și consolidarea capacităților din sectorul public și privat, în vederea alinierii la standardele europene.

Ulrich Schmitt a fost anterior manager de operațiuni al Băncii Mondiale pentru Myanmar și Thailanda, cu sediul la Bangkok, și deține peste 20 de ani de experiență în cadrul instituției, inclusiv roluri în Europa și Asia Centrală, Sri Lanka, Maldive și China. Schmitt este doctor în managementul resurselor naturale al Universității Tehnice din München.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO