De ce nu se mai tem Statele Unite că vor provoca Rusia dacă oferă arme grele Ucrainei

06 Sept. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

Administrația Biden transferă în Ucraina arme care pot cauza pierderi mari armatei ruse. Și acest nivel de asistență este foarte diferit de cel de la începutul războiului.
Se pare că acum oficialii americani nu mai sunt îngrijorați de potențiala reacție a Moscovei, scrie The Hill, amintind că în ultimele luni, Washingtonul a furnizat Ucrainei noi drone, rachete puternice și sisteme de artilerie în valoare de miliarde de dolari. Acest sprijin clar este în contrast puternic cu primele zile ale războiului, când guvernul SUA a ezitat și a cântărit cu atenție lista cu ceea trimite Ucrainei, încercând să nu enerveze Moscova. Se

Dar starea de spirit la Washington s-a schimbat din cauza faptului că Vladimir Putin nu a dat curs numeroaselor sale amenințări.

„De-a lungul timpului, administrația a recunoscut că ar putea furniza arme mai puternice, cu rază mai lungă de acțiune și mai grele ucrainenilor, iar rușii nu ar reacționa la acest lucru”, a declarat pentru publicație William Taylor, fostul ambasador al SUA în Ucraina.

„Rușii au blufat și au amenințat, nimeni nu i-a provocat. A fost o preocupare în administrația Biden la început și încă mai este într-o oarecare măsură. Dar teama de a provoca Rusia a scăzut”, a adăugat el.

Când armata rusă a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Vladimir Putin a spus clar că orice țară occidentală care ar transfera anumite arme către forțele ucrainene, inclusiv avioane și sisteme de apărare aeriană, va fi considerată parte a conflictului. SUA s-au grăbit să ajute Ucraina, predându-i arme în valoare de peste 10 miliarde de dolari în șase luni. Cu toate acestea, în primele zile, Washingtonul a fost precaut, refuzând uneori să divulge detalii despre anumite sisteme pe care le primea Kievul.

„Securitatea operațională este acum de mare importanță pentru ucraineni. Ei luptă pentru țara lor. Iar Pentagonul nu va intra în detalii despre toate instrumentele pe care le folosesc pentru a face asta”, declara purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, în martie.

The Hill își amintește cum Washingtonul a respins apelurile Kievului de a-i furniza avioane de luptă. La începutul lunii martie, guvernul american a blocat planul de transfer pentru MiG-29 poloneze, temându-se de o escaladare în relațiile cu Rusia. Această precauție a afectat și retorica publică. Președintele Joe Biden i-a spus secretarului Apărării Lloyd Austin și secretarului de stat Anthony Blinken în aprilie să reducă tonul, după ce șeful Pentagonului a spus în mod deschis că dorește să slăbească Rusia suficient pentru a o împiedica să lanseze noi incursiuni. Și apoi Blinken s-a făcut ecoul spuselor lui Austin.

Temerile americanilor

„Am fost puțin mai precauți la început pentru că nu știam dacă Putin va fi capabil să găsească și să atace liniile de aprovizionare și convoaiele. Nu eram siguri dacă va escalada, dacă Ucraina va putea folosi tot ce am dat și cât va dura războiul cu Rusia”, a declarat Michael O’Hanlon, analist militar la Brookings Institution.

De asemenea, armata americană a încercat să reducă tensiunea în relațiile cu Rusia prin anularea testelor rachetei balistice intercontinentale Minuteman III în martie și aprilie. Tot în martie, Pentagonul a efectuat în secret cu succes teste cu o rachetă hipersonică.

Dar în august, oficialii americani din apărare au declarat că SUA vor trimite pentru prima dată în Ucraina drone de recunoaștere ScanEagle, vehicule blindate MaxxPro rezistente la mine și rachete ghidate antitanc TOW, precum și cantități mari de alte muniții. Și asta după ce administrația a recunoscut că a transferat la Kiev rachete antiradar AGM-88.

De asemenea, din iunie, SUA au crescut treptat proviziile de sisteme de artilerie HIMARS. Armata americană i-a instruit soldații ucraineni cum să folosească aceste arme. Recent, au existat rapoarte că Statele Unite intenționează să trimită în Ucraina muniție ghidată de înaltă precizie Excalibur, capabilă să lovească ținte la o distanță de până la 70 de kilometri. Acest lucru va ajuta armata ucraineană să distrugă pozițiile și

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală