De ce nu se mai tem Statele Unite că vor provoca Rusia dacă oferă arme grele Ucrainei

06 Sept. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

Administrația Biden transferă în Ucraina arme care pot cauza pierderi mari armatei ruse. Și acest nivel de asistență este foarte diferit de cel de la începutul războiului.
Se pare că acum oficialii americani nu mai sunt îngrijorați de potențiala reacție a Moscovei, scrie The Hill, amintind că în ultimele luni, Washingtonul a furnizat Ucrainei noi drone, rachete puternice și sisteme de artilerie în valoare de miliarde de dolari. Acest sprijin clar este în contrast puternic cu primele zile ale războiului, când guvernul SUA a ezitat și a cântărit cu atenție lista cu ceea trimite Ucrainei, încercând să nu enerveze Moscova. Se

Dar starea de spirit la Washington s-a schimbat din cauza faptului că Vladimir Putin nu a dat curs numeroaselor sale amenințări.

„De-a lungul timpului, administrația a recunoscut că ar putea furniza arme mai puternice, cu rază mai lungă de acțiune și mai grele ucrainenilor, iar rușii nu ar reacționa la acest lucru”, a declarat pentru publicație William Taylor, fostul ambasador al SUA în Ucraina.

„Rușii au blufat și au amenințat, nimeni nu i-a provocat. A fost o preocupare în administrația Biden la început și încă mai este într-o oarecare măsură. Dar teama de a provoca Rusia a scăzut”, a adăugat el.

Când armata rusă a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Vladimir Putin a spus clar că orice țară occidentală care ar transfera anumite arme către forțele ucrainene, inclusiv avioane și sisteme de apărare aeriană, va fi considerată parte a conflictului. SUA s-au grăbit să ajute Ucraina, predându-i arme în valoare de peste 10 miliarde de dolari în șase luni. Cu toate acestea, în primele zile, Washingtonul a fost precaut, refuzând uneori să divulge detalii despre anumite sisteme pe care le primea Kievul.

„Securitatea operațională este acum de mare importanță pentru ucraineni. Ei luptă pentru țara lor. Iar Pentagonul nu va intra în detalii despre toate instrumentele pe care le folosesc pentru a face asta”, declara purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, în martie.

The Hill își amintește cum Washingtonul a respins apelurile Kievului de a-i furniza avioane de luptă. La începutul lunii martie, guvernul american a blocat planul de transfer pentru MiG-29 poloneze, temându-se de o escaladare în relațiile cu Rusia. Această precauție a afectat și retorica publică. Președintele Joe Biden i-a spus secretarului Apărării Lloyd Austin și secretarului de stat Anthony Blinken în aprilie să reducă tonul, după ce șeful Pentagonului a spus în mod deschis că dorește să slăbească Rusia suficient pentru a o împiedica să lanseze noi incursiuni. Și apoi Blinken s-a făcut ecoul spuselor lui Austin.

Temerile americanilor

„Am fost puțin mai precauți la început pentru că nu știam dacă Putin va fi capabil să găsească și să atace liniile de aprovizionare și convoaiele. Nu eram siguri dacă va escalada, dacă Ucraina va putea folosi tot ce am dat și cât va dura războiul cu Rusia”, a declarat Michael O’Hanlon, analist militar la Brookings Institution.

De asemenea, armata americană a încercat să reducă tensiunea în relațiile cu Rusia prin anularea testelor rachetei balistice intercontinentale Minuteman III în martie și aprilie. Tot în martie, Pentagonul a efectuat în secret cu succes teste cu o rachetă hipersonică.

Dar în august, oficialii americani din apărare au declarat că SUA vor trimite pentru prima dată în Ucraina drone de recunoaștere ScanEagle, vehicule blindate MaxxPro rezistente la mine și rachete ghidate antitanc TOW, precum și cantități mari de alte muniții. Și asta după ce administrația a recunoscut că a transferat la Kiev rachete antiradar AGM-88.

De asemenea, din iunie, SUA au crescut treptat proviziile de sisteme de artilerie HIMARS. Armata americană i-a instruit soldații ucraineni cum să folosească aceste arme. Recent, au existat rapoarte că Statele Unite intenționează să trimită în Ucraina muniție ghidată de înaltă precizie Excalibur, capabilă să lovească ținte la o distanță de până la 70 de kilometri. Acest lucru va ajuta armata ucraineană să distrugă pozițiile și

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO