Bill Gates și Papa Francisc, în topul celor mai mari latifundiari. Unde se află regina Elisabeta

05 Sept. 2022, 17:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Sept. 2022, 17:26 // Actual //  bani.md

Lista celor mai mari proprietari de teren este plină de surprize. Citind diversele nume, constatăm de pildă că magnați renumiți, de la care ne-am putea aștepta să se afle în fruntea clasamentului, nici măcar nu figurează în top. Care este în schimb dominat de personaje sau entități, pe care mulți dintre noi nici nu le-ar avea probabil în vedere, precum Papa Francisc sau regina Elisabeta a II-a.

Anul trecut, site-ul Lovemoney.com a publicat un clasament foarte bine documentat al celor mai mari 101 de proprietari non-guvernamentali de teren, valabil pentru 2021 și care se bazează pe date provenite surse multiple. Topul, care-l are drept cel mai „modest” reprezentant pe Pham Nhat Vu, fratele bogătașului numărul unu al Vietnamului, care nu se poate lăuda decât cu 203.900 de hectare, stârnește între altele mirare prin faptul că este foarte sărac în americani, cel puțin în eșalonul său superior.

Adevărul e că primul mare proprietar privat din SUA care apare în top figurează abia pe locul 42. Și nu este vorba despre o singură persoană, ci despre familia Emmerson, care conduce compania Sierra Pacific Industries, unul dintre cei mai mari producători de cherestea din America și care deține, conform Land Report 100 din 2021, o suprafață de 942.917 hectare de teren.

urprinzător de mulți oameni își închipuie totuși că cel mai mare proprietar de teren din SUA (dacă nu chiar din lume), este confondatorul Microsoft, Bill Gates. De unde această falsă convingere? Totul a pornit, din câte se pare, de la datele publicate în 2021 în Land Report 100, un clasament al celor mai mari proprietari de teren din Statele Unite, conform cărora Gates a achiziționat treptat 98.000 de hectare, devenind astfel cel mai mai mare proprietar de terenuri agricole din SUA.

Pentru că unii au trecut cu vederea cuvântul cheie „agricole”, s-a născut o confuzie, astfel încât mulți au concluzionat că Gates este cel mai mare proprietar de teren din SUA. Însă adevărul e că Bill Gates însuși a negat până și că ar fi cel mai mare proprietar de teren agricol din țara sa. Un purtător de cuvânt al miliardarului a declarat pentru Reuters că informația e infirmată inclusiv de datele publicate de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDAP).

La prima vedere, între cei trei nu există nicio legătură. În realitate, Regina Elisabeta a II-a, Biserica Catolică și inuiții din Nunavut au ceva foarte, foarte important de împărțit: podiumul celor mai mari proprietari de teren din lume. Topul e condus de la mare distanță de Regina aflată în fruntea Commonwealthului și care deține nu milioane, ci miliarde de hectare. Mai precis, 2,7 miliarde, adică o șesime din suprafața de teren disponibilă pe întreg mapamondul. De notat este însă că, deși terenurile nu sunt considerate proprietate guvernamentală, ele nu se află nici în proprietatea privată a Elisabetei a II-a, care nu are de pildă posibilitatea să le vândă.

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO