Comitetul de coordonare al Proiectului Twinning s-a întrunit într-o nouă reuniune de lucru

06 Sept. 2022, 10:08
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
06 Sept. 2022, 10:08 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Comitetul de Coordonare al Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarii riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, s-a reunit în cea de-a patra ședință la Chișinău pentru a discuta rezultatele obținute, precum și progresele de viitor.

Astfel, a fost analizat și examinat raportul de activitate pentru perioada iunie – august 2022 și planul de lucru pentru următoarea etapă (16 septembrie 2022 – 17 martie 2023).

Participanții au subliniat pasul important atins prin elaborarea și agrearea Planului de acțiuni cu privire la condițiile necesare pentru aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), precum și progresele înregistrate pe linia consolidării cadrului macroprudențial pentru a face față riscurilor sistemice.

Liderul de proiect din partea Consorțiului de implementare, Maria Elena Georgescu, a apreciat progresele înregistrate de către ambele instituții beneficiare – Banca Națională a Moldovei (BNM) și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), precum și implicarea activă a personalului acestora în cadrul proiectului Twinning.

În calitatea sa de lider de proiect din partea statului beneficiar, viceguvernatorul BNM, Tatiana Ivanicichina, și președintele CNPF, Cornelia Cozlovschi, au mulțumit pentru sprijinul acordat. Oficialii au reiterat angajamentul BNM și CNPF pentru implementarea reformelor necesare în scopul alinierii cadrului de reglementare și supraveghere financiară la standardele Uniunii Europene, precum și pentru atingerea unei creșteri economice durabile pe termen lung.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor beneficiare ale proiectului Twinning – BNM și CNPF, ai Consorțiului de implementare format din Banca Națională a României, Banca Centrală a Regatului Țărilor de Jos și Banca Centrală a Lituaniei, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România, ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova împreună cu consilierul UE de rang înalt în domeniul serviciilor financiare.

Proiectul Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat la începutul anului curent pentru o perioadă de doi ani.

Notă:

Twinning este un instrument al UE de cooperare instituțională între autoritățile statelor membre ale UE și autoritățile țărilor beneficiare. Proiectele Twinning urmăresc scopul de a dezvolta capacitățile instituționale ale autorităților beneficiare. În cadrul acestor proiecte, experți din sectorul public din UE sunt detașați pentru a oferi asistență autorităților beneficiare în vederea atingerii unor obiective specifice. Mai multe informații privind instrumentul de asistență Twinning sunt disponibile pe pagina web a Comisiei Europene.

Anterior, în perioada 2015-2017, BNM a beneficiat de un proiect Twinning pentru consolidarea capacității sale în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor UE, iar CNPF a beneficiat de un proiect Twinning pentru dezvoltarea și consolidarea capacităților sale operaționale și instituționale în domeniul reglementării și supravegherii prudențiale a pieței de capital, a fondurilor de investiții, a companiilor de asigurări, a asociațiilor de economii și împrumut și a fondurilor de pensii.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:13 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Înainte de a intra în afaceri cu arme, înainte de a începe să cumpere producători de puşti de asalt, înainte de a se extinde în vânzarea de lunete şi amortizoare de sunet, înainte de a reuni 18 dintre cele mai letale companii ale Americii într-un singur conglomerat, înainte de a finanţa o bază militară privată, înainte de masacru, înainte de revolta investitorilor, înainte de rechemările şi defectele de produs şi de publicitatea proastă şi de procese – înainte ca toate acestea să se poată întâmpla – Stephen Feinberg, un investitor miliardar, a trebuit să-şi perfecţioneze tehnica de tragere, scrie New York Magazine.

Aşa că într-un weekend de la sfârşitul anului 2005 a lăsat în urmă birourile din Manhattan ale Cerberus Capital, firma de capi­tal privat pe care a fondat-o, şi reşedinţa cu mai multe etaje din Upper East Side, în renovarea căreia a băgat 15 milioane de dolari, şi a călătorit până la Moyock, Carolina de Nord, la poligoanele de antrenament tactic ale Blackwater, un notoriu antreprenor militar privat, pentru un weekend de instruire cu arme de foc cu rază lungă de acţiune. Feinberg, blond, tuns scurt, cu început de chelie şi cu o mustaţă deasă, dar fără barbă, vorbea încet, cu răbdare, cu un accent blând de New York.

Prietenii spun că s-a antrenat la facul­tate, la Princeton, cu Corpul de Pregătire a Ofiţerilor de Rezervă (ROTC), defilând la exerciţii militare şi trăgând la ţintă cu o puşcă de serviciu standard şi că a urmat chiar şi şcoala de sărituri cu paraşuta. El a părăsit ROTC înainte de absolvire şi a obţinut un loc de muncă pe Wall Street, tranzacţionând valori mobiliare pentru Drexel Burnham Lambert, pionierul obligaţiunilor junk, pe care de obicei nu le vrea nimeni. Zece ani mai târziu, îşi conducea propria firmă. Zece ani după aceea, era un colos pe Wall Street. Acum este un gigant de talie mondială. Feinberg a vrut să revină la vechea pasiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău