Care sunt principalele provocări ale Europei în supraviețuirea fără gazul rusesc

11 Sept. 2022, 05:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2022, 05:10 // Actual //  bani.md

Guvernele europene elaborează măsuri drastice pentru a reduce cererea de energie și pentru a supraviețui iernii fără gaze naturale din Rusia, ceea ce va fi o provocare uriașă. Bloomberg a analizat care vor fi cele mai mari provocări pentru statele europene pentru a-și reduce dependența de Rusia.

Prețurile la gaze au scăzut sub nivelurile record, dar rămân la niveluri amețitoare, iar problema provocată de oprirea activității industriale persistă.

Rusia a redus deja exporturile de gaze către Europa ca represalii la sancțiunile internaționale impuse de invazia sa în Ucraina, iar o acțiune recentă de oprire a fluxului vital al gazoductului Nord Stream către Germania a sporit presiunea asupra blocului comunitar.

Chiar și presupunând că domeniul reușește să reducă consumul de gaze cu 15%, există încă un mare semn de întrebare dacă sursele alternative de energie, inclusiv cele hidro și nucleare, vor umple golul lăsat de reducerile rusești. can. De asemenea, nu este clar dacă transporturile de gaze naturale lichefiate – un substitut major pentru livrările rusești – vor rămâne în abundență.

„Prețurile ridicate și distrugerea cererii rezultate ar putea însemna, în cele din urmă, că Europa va evita să rămână fără gaze”, a declarat într-o notă Catriona Lindsay, analist senior de prețuri la DB Group Europe. “Cu toate acestea, costul ar fi totuși astronomic”.

Bloomberg prezintă cinci lucruri la care trebuie țările europene să fie atente și care vor decide dacă Europa poate face față lunilor mai reci care vor urma.

Potrivit agenției de rating Fitch, în cazul în care reducerea de 15% este realizată, iar vremea este favorabilă, continentul ar putea face față acestei veri, chiar dacă se va ajunge la o întrerupere totală a gazelor rusești. Însă echilibrul dintre cerere și ofertă este o provocare pentru Germania, o putere economică, ale cărei rezerve de gaz se așteaptă să se reducă, ceea ce înseamnă că nu va exista aproape niciun tampon împotriva surprizelor, inclusiv a unui frig neobișnuit. „Marja de eroare se va restrânge”, a declarat Angelina Valavina, șefa departamentului EMEA pentru resurse naturale și mărfuri din cadrul Fitch.

Depozitele de stocare ale Germaniei sunt pline în proporție de aproximativ 87%, dar reducerile de gaze ale Rusiei reprezintă o amenințare serioasă pentru atingerea obiectivului de 95% până la începutul lunii noiembrie. Claus Müller, președintele Agenției federale de reglementare a rețelelor de energie, a avertizat luna trecută că, chiar și la acest nivel, fluxurile rusești cu zero ar acoperi doar 2 luni și jumătate din cerere.

Provocarea energetică

În timp ce industriile au redus consumul de gaze, cererea de combustibil pentru producerea de energie a fost mai mare decât se aștepta. Valurile de căldură și seceta au paralizat energia hidroelectrică în această vară, în timp ce apele fierbinți ale râurilor și o pană nucleară franceză au redus energia nucleară. Analiștii de la Rystad Energy au declarat într-o notă că echilibrul producției în Europa este „o provocare serioasă”, deoarece „nu există prea multă flexibilitate din alte surse”. El a precizat că vremea foarte rece și vântul slab ar putea duce la raționalizarea energiei și la pene de curent.

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Apr. 2025, 16:39 // Actual //  bani.md

Un nou raport publicat de Europol evidențiază o creștere îngrijorătoare a fabricării ilegale de produse din tutun contrafăcute în Uniunea Europeană. Potrivit raportului, statele care aplică accize și taxe ridicate sunt mai vulnerabile la comerțul ilicit, deoarece consumatorii caută alternative mai ieftine, iar rețelele infracționale profită de această cerere. Ultimul raport KPMG privind consumul ilicit de produse de tutun denotă că peste 35 de miliarde de țigări sunt vândute ilegal în Europa în fiecare an, scrie mold-street.com.

Raportul Europol scoate în evidență că aproape un sfert din populația UE fumează, iar pe fundalul creșterii rapide a prețurilor consumatorii se orientează spre alternative mai ieftine, fie acestea sunt țigări clasice sau vape-uri.

Un exemplu elocvent este Franța, țara cu cea mai mare piață ilegală de produse de tutun din Uniunea Europeană, cu 47,7% din consumul total ilicit de țigări din regiune. Acest lucru se întâmplă ca urmare a politicilor de accizare, costul unui pachet de țigări ajungând la 15 euro. În același timp, autoritățile franceze interzic alte produse de nicotină, cum ar fi pliculețe cu nicotină. Ca rezultat, fumătorii se orientează către canale ilegale de achiziție a produselor de tutun.

Pe de altă parte, ultimul raport KPMG remarcă statele care au reușit cu succes să contracareze comerțul ilicit. Printre acestea se numără și România, unde consumul ilicit de țigări a atins un nivel minim istoric. Astfel, în România, consumul ilicit de țigări a scăzut în 2023 și a atins o medie anuală de 5,8%.

Pe lângă politici fiscale echilibrate, România are și o abordare pragmatică privind reglementarea pieței de nicotină. De exemplu, anul trecut, România a introdus acciză pentru pliculețe de nicotină și un șir de reglementări pentru acest produs, cu scopul de a controla piața legală. Același lucru a făcut și Ucraina. În septembrie 2024, Ucraina a introdus acciză la pliculețele cu nicotină, estimând venituri bugetare din această măsură în sumă de 20 milioane de euro.

În Republica Moldova, după doi ani de la implementarea unui calendar fiscal echilibrat și predictibil, anul trecut s-a înregistrat o scădere a comerțului ilicit cu produse de tutun. Potrivit companiei de cercetare IPSOS, piața tenebră a fost estimată la 9,8% în perioada septembrie–octombrie 2024, ceea ce reprezintă o scădere de 1,9 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Pentru a contrara piața ilicită, în acest an experții și industria au venit cu mai multe propuneri la Politica Fiscală.

„Producătorii cer ca Guvernul să vină cu acțiuni pentru a contracara piața neagră. În prezent avem o accelerare a încasărilor la buget din TVA, ceea ce arată că a scăzut contrabanda, comerțul ilicit, lucru care trebuie amplificat. Pentru a contracara piața neagră producătorii cer amânarea implementării interdicției aromelor pentru produsele din tutun încălzit până la aderarea la UE; introducerea unei accize pentru pliculețele cu nicotină; reglementarea clară a pungilor cu nicotină pentru protejarea minorilor și a consumatorilor; stabilirea unui calendar fiscal predictibil pe trei ani pentru toate produsele din tutun și nicotină și întărirea controlului și a aplicării legii în domeniul produselor din tutun și nicotină”, a declarat expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul a amintit că anul trecut a atenționat opinia publică că în Republica Moldova, din cauza unor reglementări neinspirate, a fost înregistrată o creștere a contrabandei cu țigări, ceea ce a însemnat venituri mai mici la bugetul de stat și riscuri de sănătate pentru minori, care consumă produse din tutun de pe piața neagră, nereglementată.

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei