Băncile percep comisioane grase de la comercianți. Cine este în top

15 Sept. 2022, 09:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
15 Sept. 2022, 09:39 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Comisioanele percepute de băncile din Republica Moldova de la comercianți pentru tranzacţiile efectuate cu utilizarea cardurilor proprii variază între 1.5 și 2% din valoarea tranzacției. În cazul utilizării cardurilor emise de alte bănci din Republica Moldova, comisioanele reprezintă 1.8-2.5%, iar pentru plățile cu carduri emise în străinătate se percep comisioane de2.5-3%, potrivit unei analize economistului Marina Soloviova de la Expert Grup.

Comisioanele pentru tranzacții cu cardul în comerțul electronic sunt în medie mai mari cu 0.5 puncte procentuale. Structura plăților efectuate cu cardul pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2021 a fost următoarea: în rețeaua proprie a băncilor – 39% din valoarea totală, cu carduri emise în RM în rețeaua altor bănci din RM – 43%, cu carduri emise în străinătate – 17%.

Potrivit Expert Grup, băncile pot ajusta individual comisioanele în sensul scăderii (până la 1-1.2%) în cazul în care agentul economic are volume mari de tranzacții fără numerar, aduce beneficii băncii din alte puncte de vedere sau este încadrat în diverse programe speciale (de loialitate, cashback). Totodată, comisioanele pot fi ajustate și în sensul creșterii în cazul în care agentul economic prezintă anumite riscuri.

Instalarea terminalelor POS este de regulă gratuită pentru comercianți, iar plata pentru deservirea lor se include în comisioanele percepute de la plățile cu cardul. Totodată, există sume minime lunare (150-300 lei per terminal POS, în funcție de tehnologia folosită) care se achită de comercianți în cazul în care comisionele colectate sunt mai mici.

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2024, 10:25 // Actual //  bani.md

Doi dintre cei mai importanți oficiali suedezi, prim-ministrul Ulf Kristersson și președintele Parlamentului, Andreas Norlén au împărtășit lecții importante jurnalistei Ecaterina Covali despre drumul spre o țară civilizată, cu oameni liberi și fericiți. În interviurile acordate emisiunii „Punți către Europa” la Stockholm, înalții demnitari au transmis mesaje de susținere pentru Republica Moldova, în ajunul unui moment crucial pentru țară, referendumul de aderare la Uniunea Europeană. Urmăriți RLIVE TV, vineri, 18 octombrie curent, la 18:00.

 „Sperăm din toată inima că veți deveni membru al Uniunii Europene și dorim să vă vedem ca pe unul dintre membrii importanți ai familiei occidentale democratice. Evident, considerăm că este decizia dumneavoastră, nu a noastră. Dar sperăm să vă vedem alături”, afirmă prim-ministrul Suediei, ULF KRISTERSSON.

În interviu, președintele Parlamentului de la Stockholm a menționat că Suedia a fost un puternic susținător al obținerii statutului de candidat pentru Republica Moldova. Mai mult, oficialul a declarant că țara sa este gata să ajute în continuare Chișinăul să devină parte integrantă a spațiului comunitar.

„Oamenii din Moldova merită să se bucure de libertățile și de prosperitatea pe care le poate oferi Uniunea Europeană, precum și de pace, ca o condiție prealabilă pentru toate celelalte aspecte. Avem nevoie de pace și stabilitate pentru a susține libertatea și pentru a crea bunăstare și oportunități. Desigur, aceasta este o piatră de temelie a întregului proiect european de creare a unui continent al păcii și al cooperării pașnice”, declară președintele Parlamentului Suediei, ANDREAS NORLÉN.

Din emisiune veți afla cum a fost guvernată, pe timpuri, această țară de pe teritoriul Moldovei de astăzi, cum au reușit suedezii să-și sudeze societatea pentru binele comun sau să adere la NATO într-un timp record… pentru că pacea pentru ei contează cel mai mult.

Proiectul „Punți către Europa” este realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău