Companiile petroliere din Republica Moldova au importat 136,4 mil. litri de benzină și 388 mil. tone de motorină, potrivit informațiilor Serviciului Vamala oferite portalului bani.md.
În top cinci importatori de benzină sunt: Lukoil, Rompterol, Petrom, Tiroil și grupul Sheriff – ambele din stânga Nistrului.
La capitolul motorină, pe primul loc este Lukoil, Rompterol, Petrom și grupul Sheriff din stânga Nistrului.
Companiile din stânga Nistrului care importă carburanți prin Republica Moldova nu achită taxe vamale, astfel statul pierde anual milioane de lei.
De exemplu holding-ul Sheriff, controlat de de Victor Gușan și Ilya Kazmaly, din Transnistria se asigură cu combustibil rusesc prin intermediul unui off-shore din Elveția. Schema transportării de combustibil în regiunea separatistă transnistreană începe din Portul rusesc Novorosiisk de la Marea Neagră.
De aici produsele petroliere sunt transportate pe cale maritimă până în Portul Constanța din România, la societatea comercială Oil Terminal.
Intermediul afacerii, potrivit anticoruptie.md, este firma elvețiană Euronova Energies SA cu sediul la Geneva, deschisă în 2013, care are drept activitate comerțul, transformarea, stocarea și transportarea produselor generatoare de energie, în particular produse petroliere și derivate de produse petroliere în nume propriu sau în calitate de agent.
Publicația specializată în domeniul energetic, Energy Intelligence, susține că Euronova Energies SA este o companie puțin cunoscută, care a câștigat mai multe licitații pentru volume de petrol din zona munților Urali, organizate de compania rusească de stat Zarubezhneft la bursa, Spimex, din Sankt-Petersburg în 2021.
Conform aceleiași surse și documentelor de constituire ale Euronova Energies SA, obținute cu sprijinul jurnaliștilor de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), compania cu pricina vinde petrol în sud-estul Europei și zona fostei Iugoslavii.
În portul Constanța, produsele petroliere sunt depozitate de Oil Terminal în regim de antrepozit, iar importul combustibilului se face apoi în Republica Moldova de către compania ECS Logistics SRL înregistrată în România.