Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova lansează proiectul „AIR Antreprenorial”

22 Sept. 2022, 12:26
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Sept. 2022, 12:26 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) susține mediul academic din țara noastră. În acest context a fost lansat proiectul „AIR Antreprenorial” dedicat studenților.

Prin intermediul „AIR Antreprenorial”, studenții din Republica Moldova vor avea acces la o serie de webinarii și workshopuri. Proiectul include trei module :

  • Istorii de succes;
  • Dezvoltare și mentorat;
  • Finanțare pentru tineri.

Anunțul a fost făcut ieri, 21 septembrie 2022, de către președintele executiv al AIR, Dan Nuțiu, în cadrul evenimentului de deschidere a primei ediții a Expoziției Internaționale de Creativitate și Inovație – EXCELLENT IDEA 2022, organizată de Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) în comun cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și Academia de Științe a Moldovei.

„Trebuie să recunosc că mediul de afaceri, fără inovare și cercetare, nu ar fi existat. Vă mulțumesc, în numele mediului de afaceri, tuturor celor care aduceți un aport prețios și vă dedicați acestui nobil scop”, a declarat Dan Nuțiu.

Proiectul „AIR Antreprenorial” vine să inspire studenții în găsirea vocației, dezvoltarea aptitudinilor și mindset-ului necesare unui antreprenor de succes. Printre obiectivele acestuia se numără identificarea oportunităților de finanțare și de promovare a inițiativelor tinerilor din Republica Moldova, crearea unui HUB Antreprenorial Studențesc, precum și crearea unei Arene a Ideilor, în cadrul căreia studenții și elevii vor propune idei inovative pentru antreprenori și investitori, iar cele mai bune vor fi premiate și preluate spre realizare.

De asemenea, universitățile organizatoare vor avea posibilitatea să apeleze la membrii Asociației, care dispun de laboratoare moderne și dotate, unde studenții ar putea pune în practică cunoștințele, abilitățile și competențele.

„Vă invităm cu drag să apelați la noi și vom primi studenții dumneavoastră să vină alături de colegii care deja lucrează în domeniul cercetării, de a-i ajuta la dezvoltarea capacităților. Moldova nu are doar viitor, are și prezent, iar dumneavoastră sunteți cei care reprezentați prezentul și construiți viitorul”, a conchis președintele executiv al AIR, Dan Nuțiu.

„Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.”

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău