MMZ asigură un control radiologic complex a materiei prime recepționate și a produselor finite eliberate din fabrică

04 Oct. 2022, 09:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Oct. 2022, 09:07 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Asigurarea securității radiologice a procesului de producție este una dintre cele mai importante misiuni în procesul de activitate a Uzinei Metalurgice „MMZ”. Uzina efectuează monitorizarea radiațiilor în mai multe etape prin instrumente de măsurare, inclusiv sisteme staționare pentru detectarea materialelor radioactive, dozimetre portabile și spectrometre pentru monitorizarea produselor finite.

Evgenii Vasiliev, șeful Laboratorului de control radiologic al Uzinei Metalurgice „MMZ”:

„La uzină se efectuează un control radiologic în mai multe etape, rezultatele cărora pot fi monitorizate, în timp real, la locul de muncă al dozimetristului de gardă. La punctele de control, la trecere sunt instalate scanere staționare de monitorizare radiologică pentru transportul feroviar și rutier.

Următoarea etapă a controlului radiologic este controlul produselor finite, care sunt depozitate pe teritoriul fabricii. Un dozimetrist efectuează controlul de-a lungul unui anumit traseu la locațiile depozitării. Un control suplimentar este efectuat în procesul de topire directă a metalului în cuptor și la eliberarea produselor finite. Dacă undeva există un nivel mai înalt radiologic, potrivit planului de acțiuni elaborat la uzină se va declanșa o alarmă, inclusiv la locul de muncă al dozimetristului din laboratorului de control radiologic al uzinei”.

Indicatorii de securitate radiologică sunt incluși în acte care reglementează standardele de radioprotecție. În caz de depășire a acestora la controalele efectuate pe teritoriul centralei se declanșează o alarmă cu indicarea locației unde sunt depășite normativele. În același timp este chemat dozimetristul de serviciu care, cu ajutorul unui dozimetru portabil, efectuează controlul radiologic pentru a determina cauza alarmei.

Laboratorul de Control al Radiațiilor al Uzinei Metalurgice „MMZ” este monitorizat de Centrul Republican de Igienă și Epidemiologie din Tiraspol și este autorizat de Agenția Națională pentru Activități Nucleare și Radiologice a Republicii Moldova. Uzina Metalurgică „MMZ” a primit de la această organizație o autorizație pentru dreptul de a lucra într-o anumită zonă, iar toate instrumentele de măsurare sunt testate anual în „INM” (Institutul Național de Metrologie) din Chișinău.

P.

 

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO