Furt de petrol fără precedent. Hoții au construit o conductă de 4 kilometri, nedetectată timp de 9 ani

06 Oct. 2022, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Oct. 2022, 12:42 // Actual //  MD Bani

Oficiali din Nigeria au descoperit o conductă ilegală care a fost conectată la una dintre principalele terminale de export de țiței în mare care a operat nedetectată timp de 9 ani, a spus șeful companiei petroliere de stat NNPC LTD, potrivit Reuters.

Conexiunea de 4 kilometri de la terminalul de export Forcados, care de obicei exportă în jur de 250.000 de barili de petrol pe zi, în mare a fost găsită în timpul unui control al furturilor în ultimele șase săptămâni, a declarat marți directorul executiv NNPC, Mele Kyari, în fața unei comisii parlamentare.

„Furtul de petrol în stat a avut loc timp de peste 22 de ani, însă dimensiunea și rata la care a ajuns în ultima vreme este fără precedent”, a spus Kyari într-o înregistrare audio a ședinței, consultată de Reuters.

Hoții deseori sparg conducte aflate pe uscat pentru a sifona țiței fără a fi detectați în vreme ce instalațiile continuă să opereze, însă o conductă ilegală în ocean este foarte neobișnuită și sugerează o operațiune mai sofisticată de furt.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Operatorul Forcados, SPDC, o subsidiară locală a Shell, nu a oferit la data publicării informațiilor de către Reuters un comentariu.

Nigeria, de obicei cel mai mare exportator de țiței din Africa, pierde posibile venituri de pe urma a aproximativ 600.000 de barili de petrol pe zi, a spus Kyari, în contextul în care o parte este furat iar companiile petroliere suspendă activitatea pe anumite câmpuri și nu alimentează conductele sparte de hoți.

Drept rezultat, exporturile de țiței au scăzut sub un milion de barili pe zi în august pentru prima dată din 1990 până în prezent, privând Nigeria de fonduri cruciale.

Încărcările de la terminal au fost oprite de când o scurgere a fost găsită pe 17 iulie la un furtun submarin pus la terminal. Shell a declarat săptămâna aceasta că se așteaptă ca încărcările să fie reluate în a doua jumătate a lunii octombrie.

În august, NNPC a încheiat contracte cu companii inclusiv cele deținute de foști militanți pentru a stopa furtul de țiței.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!