Furt de petrol fără precedent. Hoții au construit o conductă de 4 kilometri, nedetectată timp de 9 ani

06 Oct. 2022, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Oct. 2022, 12:42 // Actual //  MD Bani

Oficiali din Nigeria au descoperit o conductă ilegală care a fost conectată la una dintre principalele terminale de export de țiței în mare care a operat nedetectată timp de 9 ani, a spus șeful companiei petroliere de stat NNPC LTD, potrivit Reuters.

Conexiunea de 4 kilometri de la terminalul de export Forcados, care de obicei exportă în jur de 250.000 de barili de petrol pe zi, în mare a fost găsită în timpul unui control al furturilor în ultimele șase săptămâni, a declarat marți directorul executiv NNPC, Mele Kyari, în fața unei comisii parlamentare.

„Furtul de petrol în stat a avut loc timp de peste 22 de ani, însă dimensiunea și rata la care a ajuns în ultima vreme este fără precedent”, a spus Kyari într-o înregistrare audio a ședinței, consultată de Reuters.

Hoții deseori sparg conducte aflate pe uscat pentru a sifona țiței fără a fi detectați în vreme ce instalațiile continuă să opereze, însă o conductă ilegală în ocean este foarte neobișnuită și sugerează o operațiune mai sofisticată de furt.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Operatorul Forcados, SPDC, o subsidiară locală a Shell, nu a oferit la data publicării informațiilor de către Reuters un comentariu.

Nigeria, de obicei cel mai mare exportator de țiței din Africa, pierde posibile venituri de pe urma a aproximativ 600.000 de barili de petrol pe zi, a spus Kyari, în contextul în care o parte este furat iar companiile petroliere suspendă activitatea pe anumite câmpuri și nu alimentează conductele sparte de hoți.

Drept rezultat, exporturile de țiței au scăzut sub un milion de barili pe zi în august pentru prima dată din 1990 până în prezent, privând Nigeria de fonduri cruciale.

Încărcările de la terminal au fost oprite de când o scurgere a fost găsită pe 17 iulie la un furtun submarin pus la terminal. Shell a declarat săptămâna aceasta că se așteaptă ca încărcările să fie reluate în a doua jumătate a lunii octombrie.

În august, NNPC a încheiat contracte cu companii inclusiv cele deținute de foști militanți pentru a stopa furtul de țiței.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 16:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 16:38 // Actual //  Lupu Eduard

În a doua jumătate a anului 2023, moldovenii au achitat unul din cele mai mari tarife la gazele naturale din Europa și cel mai mare din regiune, contată economistul Veceaslav Ioniță, care face referire la datele Eurostat.

Astfel în topul statelor din Europa cu cel mai scump gaz achita de consumatori a fost Lihtenștein – 1,70 euro per kwh. Pe locul doi este Suedia, cu n tarif de 1,27 euro per kwh. Pe locul trei se află Finlanda cu un tarif de 0,985 euro per kwh urmată de Slovaci și Luxemburg cu tarife de 0,961 euro kwh și 0,902 euro kwh.

Republica Moldova se află pe locul șapte cu un tarif de 0,827 euro pentru un kwh.

La capătul clasamentului, cele mai mici tarife la gaz le-au achitat locuitorii din Georgia – 0,0689 euro per kwh, Turcia – 0,337 euro kwh, Bulgaria – 0,0460 euro kwh și Bosnia Herțegovina – 0,0517 euro kwh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău