Cum va schimba învățământul profesional tehnic viitorul de pe piața muncii

13 Oct. 2022, 12:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
13 Oct. 2022, 12:45 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Imediat după absolvire, tinerii din Republica Moldova se confruntă cu unele bariere în procesul de integrare profesională și de dezvoltare a carierei. Pentru a promova și susține angajabilitatea specialiștilor tineri și consolidarea formării lor profesionale, la Chișinău va avea loc conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova”. La eveniment vor participa oficiali guvernamentali, invitați speciali din țară și de peste hotare, precum și tineri specialiști și absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional.

Conferința va fi un punct de lansare în identificarea direcțiilor strategice pentru Inițiativa pentru angajabilitatea tinerilor, care facilitează colaborarea dintre instituții și actorii implicați în dezvoltarea și calificarea specialiștilor. Inițiativa pune accent pe promovarea angajabilității tinerilor în țară, consolidarea conexiunii cu piața muncii, prin formarea profesională de calitate, orientată spre satisfacerea necesităților mediului de afaceri și asigurarea domeniilor prioritare ale economiei naționale cu cadre calificate pe termen scurt, mediu și lung.

În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte care se referă la principalele obstacole de integrare a tinerilor pe piața muncii din țară și prezentarea unor soluții. De asemenea, conferința va fi și o platformă de identificare a acțiunilor de suport a tinerilor, în vederea creșterii capacităților de integrare profesională, dar și de dezvoltare a unei cariere, cu implicarea organizațiilor neguvernamentale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Conferința va fi structurată în trei paneluri de discuții, cu următoarele subiecte:

  • Strategii și necesități privind suportul tinerilor, pentru integrarea pe piața muncii;
  • Implicarea mediului de afaceri în sporirea angajabilității tinerilor;
  • Abordări și soluții din partea sectorului asociativ, pentru sprijinirea integrării profesionale a tinerilor;

Ideea de a fi dezvoltată o Inițiativă pentru ocuparea tinerilor a fost lansată la conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”, desfășurată anterior. În cadrul evenimentului, la discuții și dezbateri au fost prezenți peste 150 de participanți, care au identificat împreună oportunități de formare, dar și perspective de angajare, în funcție de nevoile pieței muncii, pentru a îmbunătăți competențele tinerilor și a le spori șansele de a obține un job.

Conferința „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova” va avea loc pe data de 26 octombrie 2022.

Pentru a participa, vă puteți înregistra accesând următorul link https://forms.gle/Kf1MKPpEwe9Jass77

Evenimentul este organizat cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău