(VIDEO) Investiții de 1,5 milioane de euro în energia verde. Cât va asigura din consumul Balkan Pharmaceuticals

13 Oct. 2022, 17:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
13 Oct. 2022, 17:32 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Ieri, 12 octombrie 2022, Balkan Pharmaceuticals a lansat al doilea cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova. Lansare s-a desfășurat în incinta complexului industrial de producere a medicamentelor din localitatea Sângera. La eveniment au participat atât reprezentanți ai companiei farmaceutice cât și excelența sa, Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Dragoș Guțu, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și domnul Valeriu Popa, primarul orașului Sângera.

Balkan Pharmaceuticals reprezintă o companie cu capital privat românesc, fiind cea mai mare investiție românească în Republica Moldova. În perioada însorită a zilei, instalațiile vor asigura producerea a până la 100% din energia electrică necesară procesului de fabricație și proceselor conexe.

„Balkan Pharmaceuticals reprezintă o companie cu capital privat românesc, prezentă de 16 ani pe piața din Republica Moldova, fiind făcute investiții continue. În urmă cu 6 ani am lansat fabrica de producerea de la Sîngera, acum, peste șase am lansat un parc fotovoltaic. La momentul inițierii acestui proiect, scopul principal era diminuarea poluării, avea un aspect mai mult ecologic, dar pe parcurs, odată cu evoluția situației, apariția crizei și creșterii continue a tarifelor energetice el a căpătat o importanță strategică. Pentru o bună funcționare a facilităților de producere avem nevoie de cantități mari de energie electrică la un preț rezonabil, permanent, fără întrerupere. Parcul fotovoltaic cu 2 Megawati putere instalată, valoarea investiției a constituit 1,5 milioane de euro. ” a declarat Vasile Cazacu, directorul general al Balkan Pharmaceuticals. 

Primarul orașului Sîngera, unde și a fost construit parcul fotovoltaic, subliniază importanța parcului atât pentru Balkan Pharmaceuticals cât și pentru localitate și consumul de energie din toată țara.

„Luând în considerație situația la nivelul energetic al Republicii Moldova, o situație de criză, bineînțeles că un parc fotovoltaic este o investiție binevenită, o investiție în siguranța energetică, inclusiv a țării, pentru că am văzut și apelul auorităților centrale, de a economisi, în special în orele de vârf. Atunci când apar parcuri fotovoltaice, chiar dacă este folosit 100% de către agentul economic, aceasta înseamnă că agentul economic nu mai folosește energie electrică din rețea, dar folosește propriile resurse. Acesta este al doilea cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova și ne bucurăm că este construit în orașul Sîngera.” a declarat primarul orașului Sîngera, Valeriu Popa.

Prezent la eveniment, Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, a menționat că, parcul are capacitatea de a asigura necesarul de energie al fabricii de medicamente.

„Mă bucur că o companie românească a avut această idee vizionară de a-și crea propria sursă de energie. Astfel, poate să-și asigure o medie anuală de 70% din necesarul de electricitate, iar în orele de vârf poate să depășească 100%, ceea ce înseamnă că Balkan Pharmaceuticals poate să devină un furnizor de electricitate în rețeaua din Republica Moldova.” a declarat domnul Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală