Record! Activele oficiale de rezervă s-au majorat cu peste 60 milioane dolari într-o săptămână

17 Oct. 2022, 12:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
17 Oct. 2022, 12:52 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Activele oficiale de rezervă au însumat 4,289 miliarde dolari cu 62 milioane dolari mai mult în data de 7 octombrie față de sfârșitul lunii septembrie, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

BNM are peste 2,19 miliarde de dolari în valori mobiliare, plasamente la bănci centrale și FMI – 1,276 miliarde dolari și bănci cu oficiile în străinătate – 810 milioane dolari. Aurul monetar însuma, în data de 7 octombrie, 4 milioane dolari.

Recordul istoric al activelor oficiale de rezervă a fost înregistrat la 1 octombrie 2021 – 4,073 miliarde dolari.

Din punct de vedere al ţărilor, ultimele date ale BNM arată că peste 20% din activele financiare sunt plasate în SUA, Olanda cu aproape 12% şi Germania cu 10%. Sunt alese anume aceste state pentru plasarea activelor financiare ca urmare a ratingului înalt şi a siguranţei investiţiilor. Peste jumătate din activele financiare ale BNM sunt plasate în state cu ratingul AAA.

La sfârşitul anului 2019, rezervele valutare au însumat 3,05 miliarde USD în 2018 – 2,9 miliarde USD, în 2017 – 2,8 miliarde USD, în 2016 – 2,2 miliarde USD, în 2015 – 1,756 miliarde USD, în 2014 – 2,156 miliarde USD, în 2013 – 2,8 miliarde USD, în 2012 – 2,5 miliarde USD, în 2011 – 1,965 miliarde USD, iar în 2010 – 1,7 miliarde USD.

Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sunt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă.

 

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:03 // Actual //  Lupu Eduard

Finlanda şi-a testat cu succes capacitatea de a gestiona o economie de război şi a început să depoziteze echipamente militare în afara graniţelor naţionale, în timp ce ţara nordică renumită pentru nivelul său ridicat de pregătire face faţă unei Rusii din ce în ce mai agresive.

Generalul-locotenent Mikko Heiskanen, adjunctul şefului de stat major pentru armament şi logistică în cadrul forţelor de apărare finlandeze, a declarat pentru Financial Times că Finlanda a verificat recent peste 1.000 de acorduri pe care le are cu companii private pentru a produce echipamente sau a furniza servicii pentru vremuri de război.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru o criză pe termen lung… . Am activat unele dintre acestea, am verificat toate acordurile, am testat achiziţiile nu doar pentru muniţie, ci şi pentru alte materiale. Testăm planurile şi pregătirea partenerilor noştri strategici”, a declarat Heiskanen, al cărui titlu de post în finlandeză se traduce prin şeful economiei de război.

Finlanda, care are cea mai lungă graniţă cu Rusia dintre toate ţările NATO sau UE, este bine cunoscută pentru faptul că, timp de decenii, s-a concentrat asupra unui posibil atac din partea vecinului său estic, ceea ce a dus la un nivel de pregătire poate fără egal în lumea occidentală. Finlanda a luptat în numeroase conflicte cu Rusia, cel mai cunoscut fiind Războiul de iarnă din 1939-40, în care ţara nordică a provocat sute de mii de victime armatei sovietice invadatoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău