Americanii ar putea plăti mai puţine taxe. Ce se va întâmpla dacă salariile nu vor ține pasul cu inflația

19 Oct. 2022, 16:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Oct. 2022, 16:45 // Actual //  MD Bani

Nu este un secret pentru nimeni că în prezent inflaţia muşcă agresiv din portofelele americanilor – în pofida faptului că salariile din SUA au crescut în ultimul an.

Dar dacă salariul cetăţeanului american nu va ţine pasul cu inflaţia, s-ar putea să existe o serie de scutiri fiscale în 2024. Marţi, IRS a publicat planurile ajustate în funcţie de inflaţie pentru 2023, reajustând intervalele de impozitare, scrie Business Insider.

De exemplu, rata maximă de impozitare de 37% rămâne aceeaşi, dar suma de venit necesară calificării pentru rata în cauză a crescut de la 539.900 USD la 578.125 USD. Între timp, cea mai mică rată de 10% se va aplica persoanelor care câştigă 11.000 USD sau mai puţin, faţă de 10.275 USD în 2022.

Ajustarea parantezei oferă mai mult spaţiu de operare pentru cei cu venituri medii şi mici, care au constituit în mod tradiţional cea mai mare parte a persoanelor care depun declaraţii. În 2022, veniturile de peste 41.775 USD şi sub 89.075 USD au fost impozitate cu 22%; în 2023, acel prag se mută la peste 44.725 USD şi sub 95.375 USD.

De asemenea, persoanele care depun declaraţii vor putea deduce mai mult din venitul lor impozabil, deducerea standard crescând la 13.850 USD pentru persoane fizice şi 27.700 USD pentru cuplurile căsătorite. Creditul pentru impozitul pe venit, care se adresează familiilor cu venituri mai mici, câştigă, de asemenea, un mare impuls în dreptul familiilor eligibile pentru un credit de 7.430 USD. În schimb, pentru persoanele care vor moşteni o avere în 2023, aceasta va trebui să depăşească nivelul de 12.920.000 USD pentru a fi eligibilă pentru impozitul pe imobil.

Este încă un alt aspect al vieţii fiscale americane care suferă un impuls neobişnuit din cauza inflaţiei post-vaccin. În septembrie, Indicele preţurilor de consum — un indicator cheie al inflaţiei — a crescut la 8,2% de la un an la altul, inflaţia de bază (care exclude preţurile volatile la alimente şi energie) urcând la 6,6%. Astfel, nivelul inflaţiei atinge maximul ultimilor 40 de ani, majoritatea salariilor neputând ţine pasul cu scumpurile în cauză.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ