Vești bune pentru business! Republica Moldova a obținut recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu UE

21 Oct. 2022, 11:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Oct. 2022, 11:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Republica Moldova este prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a Agenților Economici Autorizați (AEO) cu Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut astăzi, 21 octombrie de către prim-ministra, Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, precum și alți oficiali moldoveni.

Astfel, începând cu 1 noiembrie, agenții economici autorizați din țara noastră vor fi recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale UE. Așadar, companiile care dețin acest statut sau îl vor obține, vor avea mai multe avantaje, printre care: tratament prioritar la trecerea frontierei, reducerea numărului de controale fizice și documentare.

„Iată că astăzi avem undă verde pentru primii 30 agenți economici în toate statele membre ale Uniunii Europene, iar în perioada următoare acest număr va crește”, a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat că pe parcursul ultimilor opt ani, UE și-a consolidat rolul Republicii Moldova în calitate de partener comercial principal. Peste 50% din schimburile comerciale ale Republicii Moldova sunt cu UE.

„Operatorii Economici Autorizați și recunoașterea reciprocă a acestora va contribui în continuare la consolidarea a relațiilor comerciale. Aceste realizări s-au făcut într-o perioadă relativ scurtă și într-adevăr Moldova este prima țară din regiune care a obținut un astfel de acord. Foarte puține țări din lume au un asemenea acord cu Uniunea Europeană”, a afirmat Jānis Mažeiks.

Potrivit Serviciului Vamal, această recunoaștere va ajuta nu doar companiile noastre să facă comerț mult mai facil pe piața UE, dar ne va ajuta să aducem investitori care vor să deschidă linii de producere în țara noastră, să deschidem noi locuri de muncă și să ne integrăm în lanțurile de producere europene.

„Odată cu implementarea acestui program din 1 noiembrie, sperăm foarte mult că aceste probleme vor fi eliminate, iar agenții economici vor avea posibilitatea să facă livrările în termen și nu vor mai fi nevoiți să staționeze în aceste rânduri care sunt, cu părere de rău și în acest moment”, a spus Igor Talmazan.

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ