Vești bune pentru business! Republica Moldova a obținut recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu UE

21 Oct. 2022, 11:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Oct. 2022, 11:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Republica Moldova este prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a Agenților Economici Autorizați (AEO) cu Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut astăzi, 21 octombrie de către prim-ministra, Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, precum și alți oficiali moldoveni.

Astfel, începând cu 1 noiembrie, agenții economici autorizați din țara noastră vor fi recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale UE. Așadar, companiile care dețin acest statut sau îl vor obține, vor avea mai multe avantaje, printre care: tratament prioritar la trecerea frontierei, reducerea numărului de controale fizice și documentare.

„Iată că astăzi avem undă verde pentru primii 30 agenți economici în toate statele membre ale Uniunii Europene, iar în perioada următoare acest număr va crește”, a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat că pe parcursul ultimilor opt ani, UE și-a consolidat rolul Republicii Moldova în calitate de partener comercial principal. Peste 50% din schimburile comerciale ale Republicii Moldova sunt cu UE.

„Operatorii Economici Autorizați și recunoașterea reciprocă a acestora va contribui în continuare la consolidarea a relațiilor comerciale. Aceste realizări s-au făcut într-o perioadă relativ scurtă și într-adevăr Moldova este prima țară din regiune care a obținut un astfel de acord. Foarte puține țări din lume au un asemenea acord cu Uniunea Europeană”, a afirmat Jānis Mažeiks.

Potrivit Serviciului Vamal, această recunoaștere va ajuta nu doar companiile noastre să facă comerț mult mai facil pe piața UE, dar ne va ajuta să aducem investitori care vor să deschidă linii de producere în țara noastră, să deschidem noi locuri de muncă și să ne integrăm în lanțurile de producere europene.

„Odată cu implementarea acestui program din 1 noiembrie, sperăm foarte mult că aceste probleme vor fi eliminate, iar agenții economici vor avea posibilitatea să facă livrările în termen și nu vor mai fi nevoiți să staționeze în aceste rânduri care sunt, cu părere de rău și în acest moment”, a spus Igor Talmazan.

 

Realitatea Live

07 Mai 2024, 17:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 17:20 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BNM continuă ieftinirea leului și a redus dobânda cheie la 3,60% anual față de 3,75%.

Consiliul de administrație al băncii centrale a redus și dobânzile pentru creditele și depozitele overnight, la 5,60% și 1,60%, comparativ cu 5,75% și 1,75%.

Totodată, BNM a diminuat și norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești de la 33%, la 31% de la jumătatea lunii iunie și la 29% din 16 iulie.

Rezervele obligatorii în valută au fost reduse la 41%, față de 43%, iar din 16 iulie, la 39%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău