Gazprom încalcă contractul și juriștii analizează acest lucru pentru a merge în arbitraj să solicite verificarea executării documentului de către Gazprom, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu
Potrivit ministrului, în contract nu sunt stipulate motivele de reducere a volumelor de gaze. „Sunt stipulate doar penalitățile în cazul în cazul în care furnizorul decide să livreze mai puțin gaz și, respectiv, aceste penalități se calculează în bani. Vom cere la un moment dat nota de plată”.
„Pentru luna octombrie volumele nelivrate sunt mai mici, pentru luna noiembrie vor fi mai mari. Se vor calcula pe toată perioada or, contactatul este semnat pentru cinci ani. În cazul în care ne vor livra mai puțin vom decide ce vom face. Trebuie să recunoaștem că Gazpromm ne dă cel mai mic preț la gaz în perioada rece a anului. Pentru luna noiembrie prețul este de circa 700 USD pentru mia de metri cubi”, a punctat Spînu în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.
Spînu, afirmă că autoritățile iau în calul acționarea în judecată a Gazpromului și cererea despăgubirilor pentru neexecutarea prevederilor contractuale.
Potrivit prevederilor contractuale litigiile sunt examinate în arbitrajul din Federația Rusă, însă există și alte posibilități, iar juriștii, în prezent le analizează.
Republica este amenințată de criza gazelor, deoarece gigantul rus Gazprom ar intenționa să sisteze livrarea gazelor. De la 1 octombrie a redus livrările cu 30%. Motivul, Chișinăul nu și-a onorat obligațiile de auditare a datorii istorice de 709 mil. USD.
Țara noastră are stocate 80 de milioane de metri cubi de metan în România, cantitate ce ar ajunge pentru aproximativ 20 zile. Gazele pot fi transportate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care deja funcționează din 2021.
Republica Moldova este dependentă 100% de furnizorul rus de gaze Gazprom. Pentru luna octombrie prețul de achiziție este de peste o mie USD pentru mia de metri cubi, iar tariful pentru consumatorii casnici a fost majorat cu 27,2%, la 29,26 lei pentru metrul cub. Din 1 octombrie prețul de import al gazului este calculat după o altă formulă. Este vorba de 70% prețul la petrol și 30% prețul spot al metanului.