Patenta pentru comerț rămâne în vigoare, în condițiile în care avem o situație complicată în țară. Iar din discuțiile pe care le avem în teritoriu sunt foarte mulți oameni în etate și mici producători care vând la piață. Și în contextul actual e foarte dificil să-i forțăm să treacă la o altă formă de organizare, a declarat deputatul Dan Perciun în cadrul evenimentului „Moldova trece pe alb”.
Potrivit deputatului, trebuie să vedem ce alternativă oferim pentru acești oameni și cum diferențiem un pensionar de un importator care aducea haine de din Turcia eludând cadrul legal.
„Nu cred că trebuie să avem o abordare unică, ci să vedem cum luptăm cu evaziunea fiscală și oferi un instrument pentru persoanele care practică o mică activitatea întreprinzător. Discutăm acum cu Ministerul Muncii cum putem institui patenta îngrijitori de copii. E o relație greu de monitorizat de stat și mai degrabă am avea un regim de patentă ca măcar cu ceva ă contribuie la stat. Nu cred trebuie să avem o evaluare absolutistă”, a explicat Perciun.
Potrivit datelor Serviciului Fiscal de stat, la sfârșitul lunii septembrie numărul patentelor de întreprinzător eliberate și prelungite era de 9940, iar numărul patentelor valabile până la 30 septembrie constituia 12 531.
Autoritățile discută de peste zece ani eliminarea patentei urmare evaziunii fiscale generată de respectiva formă de activitate, însă până în prezent nu s-a reușit.