Se apropie ziua neagră pentru Rusia după lovitura UE. Soluție de salvare pentru petrolul lui Putin apare la orizont

05 Nov. 2022, 07:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Nov. 2022, 07:23 // Actual //  bani.md

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a produs în toată lumea efecte secundare neașteptate, însă Rusia va pierde cel mai mult, în urma sancțiunilor occidentale. Acum vine ziua neagră când Uniunea Europeană va interzice importurile de petrol rusești pe mare, începând cu 5 decembrie 2022, care va însemna o adevărată lovitură pentru regimul de la Kremlin.

Experții anunță că Rusia ar putea atenua numai o parte din volumele europene pierdute, apărând o soluție de salvare pentru petrolul lui Putin: lumea arabă, potrivit unei analize Bloomberg.

Cumpărătorii din Orientul Mijlociu ar putea fi nevoiți să intervină dacă doresc să evite o pierdere în aprovizionarea cu petrol, pe lângă reducerea uriașă stabilită de OPEC, organizația țărilor producătoare de țiței.

Dacă acceptarea de a reduce țintele de producție cu 2 milioane de barili pe zi de către OPEC, începând din această lună, a înfuriat Washingtonul, cea mai recentă mișcare aparentă a unui aliat cheie arab i-ar putea pune pe unii parlamentari americani într-o stare foarte dificilă.

Ieri, un petrolier încărcat cu țiței rusesc din Arctica a ancorat la rafinăria de petrol Ruwais din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Se pare că marfa va fi descărcată acolo și fie va fi procesată în combustibili, fie amestecată cu materiale locale în rezervoare de stocare și reexportate.

Acesta nu este singurul țiței rusesc care a ajuns în Emiratele Arabe Unite de când trupele Moscovei au invadat Ucraina, dar este primul care este livrat la noua rafinărie extinsă.

Cumpărătorii nu încalcă nicio regulă. SUA și Canada sunt singurele țări care au interzis importurile de țiței rusești. Alții, precum membrii Uniunii Europene sau Marea Britanie, au sancțiuni care urmează să intre în vigoare, în curând, pe 5 decembrie 2022, iar mulți dintre ei au încetat deja să facă achiziții înainte de interdicții.

În timp ce Emiratele Arabe Unite ar putea fi primul dintre marii producători arabi de petrol care importă țiței rusesc – dacă încărcătura navei este într-adevăr procesată la Ruwais – alții au luat în considerare acest lucru.

O sursă apropiată de Kuwait Petroleum Corp. a spus în urmă cu câteva luni că compania a cerut permisiunea guvernului să cumpere țiței rusesc pentru fabrica sa de procesare din Vietnam, eliberând mai mult din producția sa internă pentru export.

Dar, pe măsură ce sancțiunile UE se profilează, aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi de țiței de la Moscova vor căuta o nouă piață. Însă, cele din China, India și Turcia nu pot absorbi această cantitate, ceea ce înseamnă un mare gol în visteria Moscovei, de ordinul miliardelor de dolari.

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 17:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iul. 2025, 17:54 // Actual //  bani.md

Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a prelungit, pe 9 iulie, starea de urgență în economie pentru încă o lună. Autoritățile din regiune explică decizia prin criza continuă cauzată de limitarea aprovizionării cu gaze și reducerea veniturilor bugetare, transmite IPN.

Decretul privind extinderea stării de urgență a fost aprobat în cadrul celei de-a doua sesiuni extraordinare a așa-numiților deputați transnistreni, măsura fiind instituită acum aproape opt luni în stânga Nistrului.

După ședință, șeful așa-zisului Soviet Suprem, Alexander Korshunov, a confirmat că autoritățile trec la un regim de economisire drastică: „Toate organele administrației de stat și municipale funcționează acum în regim de austeritate”.

Cheltuielile în mai multe domenii au fost „reduse drastic”: fondurile rutier și de mediu, fondul investițiilor de capital, precum și așa-numitul fond al solicitărilor alegătorilor au fost înghețate. Toate proiectele pe care autoritățile intenționau să le pună în implementare în 2025 au fost amânate pe termen nedeterminat, a adăugat Alexander Korshunov.

„Este clar că, în astfel de circumstanțe, va trebui probabil să se ia decizii care nu sunt întotdeauna populare”, a adăugat Korshunov, referindu-se la restrângerea programelor de stat și la redistribuirea fondurilor.

În ajunul reuniunii a fost organizată o ședință extinsă privind subiectele economice, la care au participat așa-numiți reprezentanți ai puterii executive și legislative, inclusiv responsabili de finanțe, precum și membri ai executivului local. Potrivit surselor oficiale, au fost discutate concluziile așa-zisei comisii guvernamentale privind stabilizarea economică, inclusiv propuneri privind reducerea cheltuielilor și redistribuirea bugetului.

De asemenea, autoritățile din regiune au anunțat că ajustează bugetul și pregătesc un proiect de buget pentru anul viitor. Din cauza presiunii externe și a veniturilor instabile, aleșii de la Tiraspol spun că este dificil să facă prognoze și că principala misiune este să respecte obligațiile minime față de populație.

Anterior, administrația de la Tiraspol a recunoscut că executarea bugetului actual este imposibilă. Producția industrială a scăzut cu 43%, iar comerțul exterior cu 31,5%. Conform previziunilor, PIB-ul ar trebui să scadă cu 12% în 2026, iar inflația ar trebui să crească la 16%.

Din 1 iulie și până la sfârșitul anului, Tiraspolul introduce o plată eșalonată a salariilor pentru bugetari. Finanțarea va fi divizată în două părți – până la data de 20 și din 21 până la sfârșitul lunii. Administrațiile orașelor din regiune au primit ordin să returneze soldul fondurilor locale în bugetul central.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO