Războiul dintre Rusia și Ucraina a creat un boom economic pentru Georgia

06 Nov. 2022, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Nov. 2022, 15:39 // Actual //  bani.md

În timp ce războiul din Ucraina sufocă Europa, o mică naţiune aflată lângă Rusia se bucură de un boom economic neaşteptat.

Georgia este pe cale să devină una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din lume în acest an. Motivul? Economia Georgiei înfloreşte în urma afluxului puternic de ruși cu bani care fug din calea conflictului militar provocat de Putin, informează Reuters.

Conform instituțiilor internaționale, această țară cu doar 3,7 milioane de locuitori, ce are ieşire la Marea Neagră, va înregistra o creştere viguroasă  a producţiei economice, de 10%, în 2022, pe fondul unui boom condus de consum.

Astfel, economia modestă, de 19 miliarde de dolari, binecunoscută în regiune pentru munţii, pădurile şi văile vinului, va depăşi pieţe emergente precum Vietnam şi exportatori de petrol precum Kuweit, care sunt susţinuţi de preţurile ridicate ale ţiţeiului.

„Pe partea economică, Georgia se descurcă foarte bine. Există un fel de boom. Toate industriile se descurcă foarte bine, de la microîntreprinderi până la corporaţii. Nu mă pot gândi la vreo industrie care să aibă probleme anul acesta”, a mărturisit pentru Reuters Vakhtang Butskhrikidze, CEO al celei mai mari bănci din ţară, TBC.

Potrivit statisticilor, în acest an, cel puţin 112.000 de ruşi au emigrat în Georgia. Un prim val mare, de 43.000 de persoane, a sosit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar Putin a luat măsuri pentru a înlătura opoziţia faţă de război de acasă, potrivit guvernului Georgiei.

Un al doilea val a venit după ce președintele Rusiei a anunţat mobilizarea la nivel naţional, la sfârşitul lunii septembrie. Rezultatul acestei situații? Deocamdată, economia Georgiei culege beneficiile, mai ales dacă ținem cont de faptul că rușii care fug de război vin însoţiţi de un val de bani.

Numai în perioada aprilie – septembrie, ruşii au transferat peste un miliard de dolari în Georgia, prin bănci sau servicii de transfer de bani, de cinci ori mai mult decât în ​​aceeaşi perioadă din 2021, potrivit băncii centrale din Georgia.

Acest flux de bani a contribuit la împingerea lariului georgian la cel mai puternic nivel din ultimii trei ani.

Aproximativ jumătate dintre sosirile ruşilor provin din sectorul tehnologic, potrivit directorului general al TBC, Butskhrikidze, şi a instituţiilor media locale, ţinând cont de sondaje şi estimări ale cifrelor din industrie din Rusia, care au indicat un exod a zeci de mii de lucrători IT cu mobilitate ridicată, după invadarea Ucrainei.

În anul 2008, Georgia însăşi a purtat un scurt război cu Rusia, pentru Osetia de Sud şi Abhazia, teritorii controlate de separatişti susţinuţi de ruşi.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO