Propuneri electorale?! PDCM vrea reducerea impozitelor și crearea Ministerului Economiei și Finanțelor

04 Mai 2021, 10:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Mai 2021, 10:55 // Actual //  MD Bani

Diminuarea în continuare a poverii fiscale, prin reducerea cotelor și a numărului  impozitelor și taxelor, concomitent cu creșterea disciplinei fiscale, este obiectivul anunțat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei în Programul său de activitate.

Președintele PDCM, Ion Chicu, care a publicat pe pagina sa de Facebook prioritățile partidului în domeniul dezvoltării economiei și consolidării finanțelor publice, a menționat că reducerea fenomenului economiei tenebre și eliminarea discriminării fiscale a agenților economici onești, sunt cruciale pentru asigurarea unei creșteri economice semnificative, scrie Realitatea.md.

Ion Chicu afirmă că facilitățile fiscale urmează a fi aplicate preponderent pentru susținerea dezvoltării businessului mic, a ramurilor economice inovative, cum sunt tehnologiile informaționale și economia verde, pentru susținerea creării locurilor noi de muncă, dar și pentru programe destinate tinerilor și concetățenilor reveniți de peste hotare.

Printre măsurile propuse de către PDCM se numără subvenționarea impozitului pe venit al persoanelor fizice, achitat de către angajații până la vârsta de 25 de ani; subvenționarea impozitului pe venit al persoanelor juridice în cuantumul impozitului pe venitul persoanelor fizice achitat de angajații săi femei și tineri cu vârsta până la 25 de ani etc.

De asemenea, președintele PDCM este de părerea că mecanismul de subvenționare de la buget a unor plăți fiscale – taxe și impozite aferente salariului, acordate unor categorii de agenții economici în perioada pandemiei urmează a fi extins și implementat chiar și după finalizarea acestei crize.

„Pandemia și măsurile sanitare restrictive au afectat activitatea economică a unor sectoare întregi ale economiei naționale. Posibilitățile Guvernului de susținere a acestor sectoare sunt limitate de resursele financiare insuficiente pe care le poate direcționa în aceste scopuri. Suportul pe care trebuie să-l primească acești agenți economici trebuie să fie oferit prin prisma menținerii locurilor de muncă și remunerării adecvate a angajaților”, a punctat Chicu.

Totodată, Ion Chicu menționează că una din deficiențele majore ale politicilor statului în domeniul economic a fost corelarea slabă dintre obiectivele dezvoltării economice și cele bugetar-fiscale.  În opinia sa, structurile statului responsabile de aceste domenii au urmărit deseori interese instituționale înguste, iar pentru revederea acestor abordări, politicile economice și bugetar-fiscale ale statului trebuie să fie sincronizate, prin atribuirea acestor competențe unei singure autorități publice centrale – Ministerului Economiei și Finanțelor.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO