Cu o interdicţie la orizont, navele ruseşti întorc pânzele spre Asia, dar clienţii nu par aşa generoşi ca cei europeni

15 Nov. 2022, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Nov. 2022, 12:41 // Actual //  bani.md

Devierea exporturilor de ţiţei din Rusia către Asia se intensifică, cu volume record de petroliere care se îndreaptă acum spre porturile din regiune. Nevoia de a face această schimbare devine tot mai acută pentru Moscolva, deoarece se profilează o interdicţie asupra importurilor maritime în Europa, care era anterior principala piaţă de export a Rusiei.

Cu o interdiţie la orizont în Europa. Navele ruseşti „întorc pânzele” spre Asia, dar Moscova pare să aibă o mare problemă: clienţii asiatici nu par aşa generoşi ca cei europeni

Două treimi din ţiţeiul încărcat pe petrolierele din porturile ruseşti se îndreaptă acum spre Asia. În comparaţie cu mai puţin de două cincimi în săptămânile de dinainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor sale să intre în Ucraina. China şi India sunt acum locurile unde petrolul rusesc ajunge, alături de Sri Lanka şi Emiratele Arabe Unite cu volume mai mici, potrivit cifrelor analizare de Bloomberg.

Sancţiunile impuse de UE, care vor opri aproape toate livrările de ţiţei pe cale maritimă din Rusia către membrii blocului, vor intra în vigoare peste doar trei săptămâni. De asemenea, măsurile vor interzice petrolierelor europene să transporte ţiţei rusesc şi vor interzice furnizarea de servicii de asigurare, brokeraj, finanţare şi alte servicii. Vor exista excepţii pentru navele care transportă încărcături achiziţionate la un preţ mai mic decât un plafon care urmează să fie convenit.

Regatul Unit a urmat exemplul UE, interzicând companiilor sale să furnizeze astfel de servicii navelor. Această măsură, ca şi sancţiunile UE, va intra în vigoare la 5 decembrie.

Totalul încărcăturilor expediate din Rusia a scăzut la 2,9 milioane de barili pe zi, minimul ultimelor trei săptămâni. Acest lucru a contribuit la scăderea veniturilor Kremlinului din comerţul cu petrol la cel mai mic nivel de la începutul lunii ianuarie.

Livrările către clienţii asiatici ai Rusiei, plus cele de pe navele care nu indică o destinaţie finală, care ajung de obicei fie în India, fie în China, au crescut vertiginos de la 11 noiembrie. Volumul de ţiţei care se îndreaptă spre Asia a atins 2,01 milioane de barili pe zi pe o medie de patru săptămâni, la care se adaugă 76.000 de barili pe zi pe petroliere al căror punct de descărcare nu este clar. Cifra combinată a stabilit un nou maxim pentru acest an.

Totuşi, chiar dacă Moscova pare că pe termen scurt a găsit unde să vândă petrolul, veştile pentru Kremlin nu sunt prea bune. Veniturile din taxele de export de ţiţei au scăzut cu 31 de milioane de dolari, la 118 milioane de dolari, de la 11 noiembrie, iar venitul mediu pe patru săptămâni a scăzut şi el, cu 4 milioane de dolari, la 130 de milioane de dolari.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO