Bucătarul lui Putin, despre acuzele că ucrainenii au ucis prizonieri ruși

21 Nov. 2022, 04:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Nov. 2022, 04:36 // Actual //  bani.md

Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, a interpretat imaginile în care soldați ucraineni par să execute prizonieri ruși ca pe o încercare a americanilor de reaprinde conflictul din Ucraina și spune că rușii nu vor ceda acestui scenariu.

Mai mult, Bucătarul lui Putin, cum este supranumit Prigojin, afirmă că prizonierii ucraineni se vor întoarce „vii și nevătămați” acasă, în ciuda numeroaselor mărturii despre torturi, umilințe și violuri la care au fost supuși atât soldații, cât și civlii ucraineni care au căzut în mâna rușilor.

Evgheni Prigojin a comentat pe rețeaua socială VKontakte presupusa execuție a unor prizonieri ruși de către soldații ucraineni prin prisma unei alte înregistrări controversate, care ar fi surprins uciderea brutală de către grupul Wagner a unui soldat rus care a fost recrutat din închisoare și care s-a predat de bună voie ucrainenilor.

„Repet încă o dată: există prieteni, există inamici și există trădători. Ucraina este inamicul de azi, iar cei care se predau inamicului, împiedicând întărirea și dezvoltarea Rusiei, sunt trădători. (…) Cu siguranță nu vom aplica măsuri punitive inamicului, iar prizonierii ucraineni se vor întoarce cu siguranță vii și nevătămați în țara lor, chiar dacă suntem provocați să procedăm altfel. Și chiar dacă prizonieri ruși mor, nu vom ceda provocărilor.

Separat, aș vrea să notez că ucrainenii nu ar ucide slavi în acest fel, mai ales că este nevoie de fiecare prizonier pentru un schimb, dar yankeii sunt 100% capabili de așa ceva. Eu cred că execuția prizonierilor ruși este o încercare a americanilor de a reaprinde conflictul din Ucraina. Nu vom ceda”, a scris Prigojin pe VKontakte, continuând cu o nouă amenințare la adresa „trădătorilor”.
Ministerul rus al Apărării a acuzat vineri că Ucraina a executat mai mult de zece prizonieri de război ruşi, care au fost împuşcaţi direct în cap, au relatat agențiile de presă. Ministerul a făcut acest anunţ în răspuns la o înregistrare video care a circulat în social media ruse, prezentând ceea ce se spune că este execuţia unor prizonieri de război ruşi. Reuters menţionează că nu a verificat deocamdată înregistrarea şi afirmaţiile ministerului rus. Ucraina a anunțat că va verifica imaginile.

De cealaltă parte, există numeroase mărturii ale ucrainenilor – soldați sau civili – care au fost prizonierii rușilor despre tratamentele inumane la care au fost supuși, de la tortură până la violuri.

Biroul ONU pentru drepturile omului a arătat într-un raport recent că atât Rusia, cât și Ucraina au torturat prizonieri de război în timpul conflictului de aproape nouă luni, dând ca exemple utilizarea șocurilor electrice sau nuditatea forțată.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală