Agricultura, pârjolită de secetă! Țevile și pompele au ajuns la fier vechi. Bolea: Este nevoie de 1,2 miliarde de euro

22 Nov. 2022, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Nov. 2022, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

După obținerea independenței Republicii Moldova, toate sistemele de irigare au fost distruse, deși anterior erau irigate 320 mii hectare, potrivit declarației ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.

„Pentru irigarea celor 1,6 milioane de hectare e nevoie de 1,2 miliarde de euro conform prețurilor din anul 2020. Noi mergem pe ideea de restabilire și revitalizare a sistemelor de irigare din Republica Moldova acolo unde sunt agenți economici care vor acest lucru”, a punctat Bolea.

Potrivit ministrului, în anul 1991 în Republica Moldova se irigau peste 320 mii hectare de terenuri agricole. „Toate aceste sisteme puteau fi funcționale și astăzi chiar și cu un consum de energie mai mare dacă nu erau distruse”, a explicat Bolea

„Conștientizarea procesului de irigare la agricultori avut loc în timp și atunci când ne-am trezit cât de importante sunt sistemele au fost nimicite. A fost o administrare proastă din parte a statului. Astăzi mergem pe ideea transmiterii stațiilor de irigare în comodat. Un exemplu este că la Nisporeni pe unele terenuri care au fost irigate recolta la hectar a fost de 17 tone. În zonele unde sistemele de irigare funcționează, agricultorii nu simt efectele secetei”, a spus Bolea.

În Republica Moldova, o țară agrară afectată din ce în ce mai des de secetă, funcționează doar 38 de sisteme centralizate de irigare, dintre care 10 au fost construite pe bani americani. Suprafața irigată anual, de circa 60.000 de hectare, reprezintă doar „o picătură” în totalul terenurilor cu destinație agricolă din țară, de 1,6 milioane hectare.

Potrivit agenției „Apele Moldovei”, R. Moldova a moștenit din perioada sovietică 78 de sisteme centralizate de irigare. După prăbușirea URSS și desființarea colhozurilor, 60% dintre ele au fost lăsate de izbeliște și, cu timpul, au fost vândute pe bucăți la fier uzat.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău