(VIDEO) A.S.I.C.S. a transmis ambasadei Ucrainei în Moldova un lot de produse medicale pentru spitale

24 Nov. 2022, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Nov. 2022, 17:48 // Actual //  MD Bani

Președintele de onoare al Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.), Plamen Milanov, a transmis Excelenței Sale, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marco Șevcenko, un lot de produse medicale pentru chirurgie. Donația este un act de solidaritate cu poporul ucrainean și are drept scop susținerea eforturilor medicilor din țara vecină, de a salva vieți.

„Ne exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean, care se opune dârz invaziei ruse și admirăm devotamentul medicilor, care indiferent de condiții, continuă să salveze vieți. Știm că personalul spitalelor își continuă munca nobilă în condiții de penurie de preparate. Iată de ce, Asociația A.S.I.C.S. a decis să ofere suport poporului și medicilor din Ucraina. Le oferim un lot de produse necesare pentru intervenții chirurgicale. Acest ajutor este doar începutul și asociația pe care o reprezint pregătește deja un alt lot cu produse pentru spitale din Ucraina. Îl vom livra imediat cum va fi disponibil. De asemenea, vom oferi suport și pentru transportarea ajutorului la destinație. Avem speranța că suportul nostru va contribui la salvarea mai multor vieți”, a declarat Plamen Milanov, în cadrul ceremoniei de transmitere a donației.

Lotul conține preparate necesare pentru intervenții chirurgicale și post-chirurgicale și va fi distribuit mai multor spitale. Ambasadorul Ucrainei, Marco Șevcenco, i-a mulțumit lui Plamen Milanov, exprimându-și recunoștința pentru generozitatea acestuia. Diplomatul a menționat că nu este pentru prima dată când Asociația condusă de Milanov ajută Ucraina.

„Vreau să vă spun sincer mulțumesc. Întotdeauna am știut că Moldova este locuită de oameni cu inimă mare. Din toată inima vreau să vă mulțumesc, domnule Milanov, pentru susținerea acordată. Acest lot de produse medicale va fi trimis în spitalele ucrainene, unde sunt tratați, în primul rând, civili. Din păcate, avem pierderi – în fiecare zi mor civili și sunt mai mulți răniți. Asistența oferită generos de către dumneavoastră este foarte binevenită și va fi trimisă imediat. Este un lot de materiale chirurgicale, în general. Acest lot va fi trimis în spitalele de la sud – Mykolaiv și Herson, apoi în Zaporijie și Harkiv”, a declarat Ambasadorul.

Valoarea donației este de 500 de mii de lei. Amintim că, anterior, A.S.I.C.S. a oferit 100 de mii de lei Consiliului raional Taraclia pentru acomodarea refugiaților ucraineni, în special femei și copii.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală