Expert-Grup: Propunerile experților la stabilirea prețului la carburanți pentru a nu admite majorări excesive

06 Mai 2021, 13:13
 // Categoria: Opinii // Autor: 
06 Mai 2021, 13:13 // Opinii // 

De mai mulți ani evoluția prețurilor la produsele petroliere reprezintă un subiect sensibil pentru societatea moldovenească. De cele mai multe ori acesta deraiază din albia economicului în cea a politicului, perpetuând problemele din domeniu fără careva intervenții sistemice. În cele din urmă, consumatorii de rând rămân în ceața provocată de polemicile dintre părțile ”interesate”, până la următoarea acutizare.

Subiectul prețurilor la produsele petroliere [1] a ieșit din nou în evidență imediat după aprofundarea în criza pandemica din primăvara anului 2020. Acest lucru datorându-se ieftinirii drastice a petrolului pe piețele internaționale pe fundalul instituirii măsurilor restrictive și reducerii cererii la nivel mondial (ajungând chiar și la valori negative), generând nemulțumiri în rândul consumatorilor cu privire la reticența reflectării acestor fluctuații și pe piața internă.

Figura 1. Evoluția prețurilor la produsele petroliere, lei/litru

Sursă: date ANRE

Ulterior, începând cu anul 2021, după scăderea intensității crizei pandemice la nivel global și revenirii cererii pentru produsele date, prețurile pe piața internă au înregistrat o creștere constantă, acutizând indignările consumatorilor. În speranța de a calma spiritele,  companiile petroliere au venit cu mai multe explicații vizavi de factorii care au influențat evoluțiile date (majorarea prețurilor la bursele internaționale (Figura 2), dar și a accizelor[2]).

Figura 2. Evoluția cotațiilor Brent, $/baril

 

Sursă: date date US Energy Information Administration

De cealaltă parte, instituțiile competente (ANRE și Consiliul Concurenței) au raportat în cadrul forului legislativ vizavi de situația creată pe piața produselor petroliere. Potrivit ANRE, aceasta a acționat în strictă conformitate cu cadrul legal și cu mandatul acordat acestei instituții prin Metodologia de calculare a prețurilor la produsele în cauză. În context fiind invocată lipsa unor pârghii de a interveni la formarea prețurilor date, deși a fost recunoscut faptul că ”operatorii nu întotdeauna au operat scăderile de preţuri proporţional tendinţelor de ieftinire a produselor la bursele internaţionale”.

În același timp, pe fundalul acestor disensiuni în spațiul public au fost vociferate mai multe idei cu privire la măsurile care ar conduce la diminuarea prețurilor la produsele petroliere, printre care și revenirea la Metodologia precedentă de plafonare a prețurilor (ca fiind una mai bună). Drept rezultat, la 09.04.2021[3] au fost aprobate amendamente la Legea nr.461 din 30.07.2001 privind piața produselor petroliere, în scopul creării unui nou cadru de reglementare în domeniu. La rândul său ANRE, întru executarea prevederilor legale, urmează să aprobe o nouă Metodologie de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere (având la bază principiul plafonării).

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova care vor să intre în lanțurile valorice internaționale pot accesa acum expertiză internațională printr-un nou apel lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în parteneriat cu Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității.

Programul de dezvoltare a furnizorilor locali oferă sprijin tehnic și consultanță de nivel internațional pentru companiile cu potențial de export din domenii prioritare precum industria agroalimentară, prelucrarea metalelor, piese auto, echipamente industriale și electronică. Primele 20 de aplicații vor fi evaluate cu prioritate.

Firmele eligibile trebuie să aibă o cifră de afaceri de minimum 5 milioane de lei, cel puțin cinci angajați și să demonstreze o activitate sustenabilă prin date financiare recente.

Fiecare companie selectată va beneficia de un audit complet al afacerii, realizat de experți internaționali. Aceștia vor analiza procesele operaționale, situația financiară și poziționarea pe piață. În urma evaluării, va fi elaborat un plan personalizat de dezvoltare, axat pe modernizarea producției, creșterea calității și capacitatea de export.

Programul include și sesiuni de formare în grup privind eficiența energetică, certificări internaționale, tehnologii moderne, precum și acces la rețele de cumpărători internaționali.

Inițiativa urmărește nu doar sprijinirea companiilor selectate, ci și consolidarea expertizei locale, prin transfer de know-how și bune practici.

Înscrierea se face online, iar selecția are loc pe măsură ce aplicațiile sunt recepționate. Grila de evaluare include criterii de eligibilitate tehnice și financiare, dar și potențialul de export al fiecărei afaceri.

Programul este implementat cu suportul Grupului Băncii Mondiale și al Guvernului Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO